javanka u usponu

Kakve ambicije ima Ivanka Trump, koju ismijava američka javnost, i što ona ima s kakistokracijom?

13.07.2019 u 22:14

Bionic
Reading

Kći američkog predsjednika zadnjih dana iskače iz paštete. Američka javnost ismijava je zbog snimke na kojoj, očito nepozvana, upada u razgovor Trudeaua, Macrona, May i šefice MMF-a Lagarde na nedavnom sastanku G20 u japanskom Kyotu, objavljene na Instagramu francuskog predsjednika. Najnovije guranje tamo gdje joj nije mjesto za većinu je dokaz više da je angažiranje u Bijeloj kući Ivanke i njezina muža Jareda Kushnera, kraće Javanke - Ja(red)+I(vanka) - popraćeno dugim, neprekinutim osjećajem sramote

Ivanka Trump sjedi uz Winstona Churchilla, Theodora Roosevelta i Josefa Staljina na Konferenciji u Jalti prilikom podjele svijeta. Ivanka se našla uz rame Lyndona Johnsona dok u dramatičnim okolnostima u zrakoplovu preuzima predsjedničke ovlasti nakon ubojstva Johna F. Kennedyja.

Nazočila je u centru za upravljanje obavještajnim podacima u podrumu Zapadnog krila Bijele kuće za vrijeme operacije likvidiranja Osame bin Ladena. Pojavila se također u društvu Martina Luthera Kinga u Washingtonu prilikom njegova povijesnog govora, nazočna je na iskrcavanju saveznika u Normandiji. Viri između Humphreyja Bogarta i Ingrid Bergman u zadnjoj sceni 'Casablance', u društvu je Muppetsa, na vjenčanju princa Harryja

Kći američkog predsjednika zadnjih dana iskače iz paštete. Sve te fotomontaže i parodije na račun prve kćeri Amerike preplavile su društvene mreže kao reakcija na snimku na kojoj, očito nepozvana, upada u razgovor Justina Trudeaua, Emmanuela Macrona, Therese May i šefice MMF-a Christine Lagarde na nedavnom sastanku G20 u japanskom Kyotu.

Snimka je objavljena na službenom Instagramu francuskog predsjednika, a sve je dodatno zašećereno službenom fotografijom sudionika s Ivankom u prvom redu, između domaćina Shinza Abea i tate te uz saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, argentinskog predsjednika Mauricija Macrija i nizozemske kraljice Maxime, što je izvan strogog protokola jer ona kao predsjednikova savjetnica nema što raditi među njima. Još manje kao njegova kći.

Ivanka Trump nepozvana upada u razgovor Justina Trudeaua, Emmanuela Macrona, Therese May i šefice MMF-a Christine Lagarde na nedavnom sastanku G20 u japanskom Kyotu Izvor: tportal.hr

Ivankino guranje tamo gdje joj nije mjesto kod kuće je dočekano kao jedna od tekućih neumjerenosti 'republikanske dinastije', pred kojom je u drugi plan pao i Trumpov prvi susret nakon godinu dana s Vladimirom Putinom.

'Šokantno je i tužno to da uz tolike profesionalne diplomate predsjednika SAD-a prati amaterka, još tužnije to da Trump vjeruje kako je nepotizam prihvatljiv na tako visokoj razini i u tako važnoj zemlji kao što je SAD', komentira to bivša savjetnica Georgea W. Busha, Elise Jordan, u CBS Newsu. Komentator Washington Posta Robert Costa vidi to kao brušenje političkog brenda zvanog obitelj Trump, a demokratska zvijezda Alexandria Ocasio-Cortez iz New Yorka tvita da 'biti nečija kći nije kvalifikacija za karijeru'.

  • +8
Ivanka Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Tužno je, ali ne i šokantno to što mrzitelji napadaju Ivanku Trump, višu savjetnicu predsjednika, kada promiče američke napore u promicanju žena kroz strateška partnerstva sa svjetskim liderima. Zahvaljujući vodstvu predsjednika Trumpa naša je zemlja prosperitetnija i sigurnija', odgovorila je u stilu 'velikog vođe' Jessica Ditto, zamjenica direktora komunikacija Bijele kuće u BuzzFeed Newsu.

No korisnicima interneta sve je rekao izraz lica vidno iritirane šefice MMF-a za vrijeme Ivankina upada.

Voditelj CNN-a o nastupu Ivanke Trump na samitu G20 u Kyotu, zbog kojeg joj se smiju Amerikanci Izvor: tportal.hr / Autor: Political News Network 100

Za većinu Amerikanaca najnovija epizoda u Kyotu dokaz je više da je angažiranje Ivanke i njezina muža, kraće Javanke - kombinacija imena Ja(red)+I(vanka) - u Bijeloj kući popraćeno dugim, neprekinutim osjećajem sramote, piše Wanity Fair te kao podsjetnik ponavlja njihovu 'kliničku razinu obmanjujućeg samopouzdanja', njihovo izbjegavanje sigurnosnih provjera kojima inače podliježe svaki zaposlenik Bijele kuće, pristup povjerljivim informacijama koje mogu koristiti u privatne svrhe, na njihovu stalnu nazočnost na sastancima na kojima im nije mjesto i guranje u državne poslove za koje nisu kvalificirani.

Na sastanku G20 u Hamburgu prije dvije godine Ivanka je oca nakratko mijenjala za stolom sa svjetskim liderima. Trump je dopustio 'piskutavom' prvom zetu da u ime SAD-a krajem lipnja u Bahreinu predstavi svoj plan o rješenju izraelsko-palestinskih sukoba, proglasivši ga 'dogovorom stoljeća', bez nazočnosti Palestinaca. Za superkćer tvrdi da je kreirala milijune radnih mjesta iako je riječ o nekoliko stotina, ali mahom u Kini, u kojoj su radnici na lohn-poslovima za njezinu firmu zarađivali siću.

  • +10
Ivanka Trump i Jared Kushner slikani u šetnji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Financial Times piše da Ivanka vodi projekt strukovnog obrazovanja radnika iako sama za taj posao nije stručna. Tata Trump se nije šalio najavljujući namjeru da je postavi za veleposlanicu u UN-u, a sjetio se da bi mogla biti odlična predsjednica Svjetske banke jer 'zna dobro računati'.

Pokrenula je Ženski fond za poduzetništvo, koji uglavnom financiraju zemlje Zaljeva poput Saudijske Arabije, u kojoj žene ne mogu otvoriti ni bankovni račun bez odobrenja supruga ili kojeg drugog muškog člana obitelji, dok je Jared preko WhatsAppa u stalnoj vezi sa saudijskim prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom, iza kojega se vuče ona mračna nezavršena priča o ubojstvu komentatora Washington Posta Džamala Hašodžija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

  • +6
Ivanka Trump i Jared Kushner Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Zbog ovakvih stvari mediji ne štede Javanku, smatrajući Jareda i Ivanku interesnom simbiozom dvoje bolesno ambicioznih stanovnika Bijele kuće. Najžešću kritiku Javanke i cijele dinastije Trump dao je bivši direktor CIA-e John Brennan, nazvavši ih 'kakistokracijom'. Nitko nije imao pojma što znači ta stara, zaboravljena grčka riječ, zadnji put korištena u 17. stoljeću. Potražili su je u Merriam Websteru i otkrili: kakistokracija je jednako 'vladavina najgorih ljudi'.

Manje kritična nije ni Vicky Ward, autorica prije tri mjeseca izašle knjige 'Kushner, Inc'., podnaslovljene 'Pohlepa, ambicija, korupcija. Izuzetna priča o Jaredu Kushneru i Ivanki Trump'. Autorica piše o tome da Kushnerov otac želi biti novi Joe Kennedy, Jared uništava granicu između javnog dobra i vlastitog interesa, Ivanka mašta o tome da postane prva predsjednica SAD-a, a Donald Trump bi je rado imao za prvu damu, no ne može.

Vicky Ward očekuje od čitatelja da pri završetku knjige duboko udahnu, uzdahnu i možebitno povrate, kaže kritičar The Guardiana Lloyd Green te zaključuje: 'Knjiga ne zabavlja i nije žuto pranje prljavog veša. Umjesto toga ona prati kako je Amerika stigla do točke u kojoj Javanka kao istureni dio kakistokracije igra pretjerano veliku ulogu u donošenju odluka na nacionalnom planu i postaje obvezna tema večernjih vijesti.'