NOVI BIZNIS

Kakva ideja: Trump želi patentirati riječ 'istina' i sve u vezi s njom!

25.10.2021 u 22:10

Bionic
Reading

Donald Trump najavio je prošlog tjedna da pokreće konzervativnu društvenu mrežu Truth Social, kojom će se, kaže, 'suprotstaviti big tech kompanijama' poput Facebooka i Twittera nakon što su mu zabranile pristup svojim platformama. Bivši predsjednik tvrdi da će njegov novi pothvat biti posvećen uzvišenom idealu - istini

Trumpova odvjetnica specijalizirana za prava intelektualnog vlasništva Holly Collins podnijela je prijavu za zaštitni znak za Truth Social tjedan dana prije njegove objave da pokreće mrežu. Također pokušava zaštititi različite riječi i fraze vezane uz riječ 'istina' na engleskom jeziku, izvijestio je prvi Mother Jones. Collins je ranije ovog mjeseca podnijela zahtjeve za zaštitom riječi i fraza - 'istina', 'objaviti istinu', 'povratak istini' i 'slijediti istinu', prema evidenciji američkog Ureda za patente i žigove.

Poznato je to da je Trump opsjednut zaštitnim znakovima i brendiranjem te je podnio stotine prijava za zaštitne znakove, uključujući 'Trump Class', 'Trumpnet', 'Tour de Trump' i 'Trump Power', podsjetio je Gizmodo. Truth Social stvorit će preko nove tvrtke nastale spajanjem Trump Media and Technology Groupa (TMTG) i akvizicijske kompanije (SPAC), navodi se u priopćenju koje su objavile obje organizacije. Tvrtke bi trebale pokrenuti usluge zabave i streaminga vijesti u pothvatu za koji operateri procjenjuju da bi mogao biti vrijedan 1,7 milijardi dolara. Collins je također podnijela zahtjev za zaštitni znak TMTG - Trump Media and Technology Group, kao i TMTG+.

  • +5
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: STEVE POPE

Prema prošlotjednom Trumpovom priopćenju, podnesenom povjerenstvu za vrijednosne papire i burzu, te web stranici tvrtke, Trump Media & Technology Group uključivat će non-woke verzije Netflixa i Disneyja+, kanal vijesti koji će se natjecati s CNN-om, web hosting što će 'udariti' na Amazon i Google — i društvenu mrežu Truth Social.

Pojam 'woke'

Biti woke znači biti osjetljiv za društvene probleme ugroženih skupina i vlastite rasne/rodne/seksualne privilegiranosti te istiskuje ideju klasne solidarnosti s praznom kulturnom simbolikom. Izraz woke koristi se još od afroameričkih građanskih pokreta 60-ih i 70-ih, a danas se taj pojam posebice odnosi na svijest o pitanjima što se tiču ​​socijalne i rasne pravde te je zamijenio donedavni izraz 'ratnik za socijalnu pravdu' (SJW). Nedavno su se na meti woke aktivista našli i Meštrovićevi spomenici Indijancima u Chicagu.

Nova platforma društvenih medija reklamira se kao mjesto za 'otvoren, slobodan i iskren globalni razgovor bez diskriminacije političke ideologije'. Ali uvjeti usluge platforme zabranjuju svim korisnicima da 'omalovažavaju, ocrnjuju... nas i/ili stranicu', što bi vjerojatno uključivalo bilo kakvu kritiku bivšeg predsjednika, piše HuffPost. Časopis Forbes je ulaganje u novonastalu tvrtku kojom se javno trguje označio kao 'luzersku okladu'.

'Posao je to koji počinje s više prepreka ispred sebe', obećavajući da će preuzeti velike medijske tvrtke i big tech, piše suradnik časopisa Forbes Chuck Jones. U prospektu za IPO digitalnog svijeta jasno je stajalo: 'Do danas se nismo bavili bilo kakvim poslovima niti smo ostvarili prihode. Naše jedine aktivnosti od početka bile su organizacijske aktivnosti i one potrebne za pripremu ove ponude.'

Trumpovo jedino iskustvo u upravljanju javno trgovanom tvrtkom bilo je katastrofa za investitore. Trump Entertainment Resorts uključivao je mnoge njegove kockarnice u Atlantic Cityju. Tvrtka je izgubila više od milijardu dolara tijekom dva desetljeća počevši od 1995., cijena dionica joj je pala i tri puta je podnijela zahtjev za bankrot, izvijestio je prošlog tjedna The Washington Post. Na kraju ju je preuzeo investitor Carl Icahn.

Samom Trumpu je međutim dobro išlo cijelo to vrijeme jer je od kompanije zaradio više od 44 milijuna dolara 'plaća, bonusa i drugih naknada', objavio je Post. Unatoč zloslutnim znakovima, dionice tvrtke SPAC naglo su porasle.