mala škola lažnih vijesti

Kako u Rusiji preminule pjevačice hvale hrabre mrtve novinare

18.05.2019 u 22:42

Bionic
Reading

Neukusnom lažnom vijesti u koju su upetljali mrtvu opernu zvijezdu i poginulog novinara, TV i radijska mreža Zvezda ruskog ministarstva obrane opet je potaknula raspravu o lažnim vijestima i primjeni novog zakona o njihovom sankcioniranju te otvorenom nepoštivanju države, službenih dužnosnika i ruskog društva. No hoće li se sankcionirati svaki medij na internetu, pa i zagovarač službene politike, kakav je Zvezda, koja je objavljivala vijesti da Ukrajinci zbog gladi kradu hranu golubovima

Televizijski kanal Zvezda ruskog ministarstva obrane objavio je početkom tjedna na svom webu razgovor s opernom primadonom Elenom Obrascovom povodom smrti TV i radijskog novinara Sergeja Dorenka, čestog kritičara vladine politike i Vladimira Putina. Strastvenom 59-godišnjem zaljubljeniku u motore navodno je pozlilo tijekom vožnje te je u Moskvi došlo do prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao.

Proslavljena mezzosopranistica, partnerica Pavarottija i Dominga na svjetskim opernim scenama i nositeljica ordena Heroine socijalističkog rada i Lenjinova ordena o Dorenku je pohvalno govorila dan nakon ukopa 12. svibnja, izvijestila je Zvezda.

Ništa neobično - da Obrascova nije umrla 2015. i da Dorenkov zadnji ispraćaj nije odgođen na zahtjev kćeri zbog dodatne istrage jer je vjerojatno sumnjala u nesretan slučaj kao službeni uzrok smrti. Korisnici društvenih mreža odmah su provalili Zvezdinu podvalu, na što je kanal pokušao spasiti obraz objašnjenjem kako je došlo do nespretne zabune jer su zapravo razgovarali s kćeri pjevačice, i to živom. Kada ni to nije upalilo, ispričali su se javnosti zbog 'neistinitog izvješća', a razgovor je izbrisan s Googleove predmemorije.

Neupućenima nije baš jasno zašto je Zvezda dovela u vezu gorljivu braniteljicu službene ruske politike prije i poslije raspada SSSR-a i kontroverznog 'beskompromisnog novinara', ali je jasno da je to još jedna u nizu neukusnih fake news kojima vojna televizija i njezin portal obasipaju javnost.

  • +19
Vojna parada Pobjede u Rusiji Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Samim imenom ta nacionalna mreža naglašava da je nasljednica službenih novina sovjetskih oružanih snaga Krasnaja zvezda. U vlasništvu ruskog ministarstva obrane, od 2005. emitira televizijski i radijski program vojnog, političkog i društvenog sadržaja, a od 2008. temelje uredničke politike postavio joj je direktor Grigorij Kričevski, bivša zvijezda kanala NTV u vlasništvu ruskog medijskog tajkuna Vladimira Gusinskog. Zvezda se opisuje kao 'patriotski medij', što ruska oporba prevodi kao lojalan vladinoj liniji.

Poznata je po stilu koji graniči s tabloidnim novinarstvom, širenju izravnih dezinformacija i najviše je antizapadno orijentiran medij u Rusiji. Ruska opozicija ponavlja kako Zvezdu kontrolira dio vlade koji smatra da su lažni podaci i 'destabilizirajuća propaganda' legitimni alati jer medije smatraju 'drugom vrstom oružanih snaga'.

Isječak iz televizijskog programa 'Služi Rusiji' televizije Zvezda, iza koje stoji rusko ministarstvo obrane Izvor: tportal.hr

Tipičan primjer njihove lažne vijesti jest ona o devet trudnih časnih sestara u jednom milanskom samostanu nakon što su spasile petoricu imigranata. Prema češkim medijima, svojedobni prosvjedi krajnje desnice u Pragu okupili su nekoliko stotina, najviše 2000 sudionika, ali Zvezda ih je izbrojala 25.000. Nakon tvrdnje da je 'Čehoslovačka trebala biti zahvalna za 1968.', u Republici Češkoj digla se tolika bura da se Dmitrij Medvedev od toga ogradio izjavom kako nije riječ o službenom stavu Rusije izraženom 1993. ili 2006. godine.

Najmaštovitije lažne vijesti ipak su one iz Ukrajine nakon pripojenja Krima. Tako gladni Ukrajinci kradu hranu golubovima. U njihovim vojnim jedinicama u Donbasu bore se naci-zombiji. Bezvizni režim u EU pretvara Ukrajinu u gej koloniju. Ukrajina opskrbljuje kemijskim oružjem teroriste na Srednjem istoku. Američki potpredsjednik Joe Biden traži da se Ukrajina raskomada u hrpu samostalnih država. Na ukrajinsko-krimskoj granici operiraju stotine dobro treniranih i naoružanih turskih fašista i plaćenika. Rat u Ukrajini u interesu je Europe jer je Europa namjerava očistiti od domaćeg stanovništva i naseliti izbjeglicama...

  • +13
Kriza na Krimu na vidjelo je izvukla cijelu paletu Zvezdine novinarske kreativnosti Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Dakako, na to su reagirale ukrajinske medijske snage. Prije četiri godine osnovan je portal Stopfake s glavnom idejom da provjerava te opovrgava dezinformacije i propagandu o događajima u Ukrajini, ali se istraga proširila na druge zemlje, od članica EU-a do bivših republika Sovjetskog Saveza, te danas djeluju na 11 jezika, od ruskog i češkog do francuskog i rumunjskog.

Zvezda nije jedina širiteljica lažnih informacija u Rusiji. Provladin portal Lenta.ru objavio je krajem travnja priču o tome da zbog priljeva ukrajinskih imigranata Estonci u svojoj zemlji postaju manjina. Izvor im je Martin Helme, vođa estonske ultradesne Konzervativne narodne stranke (EKRE), a informaciju su brzo prenijeli drugi ruski mediji. Dok Helme tvrdi da se godišnje useljava 20.000 ukrajinskih imigranata, estonsko ministarstvo unutarnjih poslova broji najviše 5600 Ukrajinaca koji godišnje dolaze u potrazi za poslom.

'Došlo je vrijeme da se primijeni novi zakon! Ali čekajte, on ne važi za sve medije', tvitao je ironično jedan korisnik društvenih mreža na vijest o najnovijoj provokaciji Zvezde s opernom pjevačicom i preminulim novinarom.

Misli pritom na niz zakona koje je Putin amenovao u ožujku, čime se kriminalizira širenje onoga što njegova vlada smatra 'lažnim vijestima' i 'otvorenim nepoštivanjem' države, službenih dužnosnika i ruskog društva. Naglasak je očito na onome 'što vlada smatra'. Zakon kaže da se svaki tekst na mreži koji je 'očigledno nepoštivanje' vlade ili javnog morala mora brisati u roku od 24 sata, a opetovanim širiteljima lažnih vijesti i vrijeđanja na internetu prijete zatvor i novčana kazna u iznosu do 15 milijuna rubalja (150.000 kuna).

I druge se zemlje bore s fake news i online nasiljem. Eto, 16. svibnja premijerka Novog Zelanda Jacinda Andern i Emmanuel Macron sastali su se u Parizu da razgovaraju o planu 'Christchurch Call' - kako ukloniti teroristički i nasilni sadržaj na internetu (na skup su bili pozvani Facebook, Google, Microsoft i Twitter), ali kritičari novog ruskog zakona tvrde da je zapravo riječ o cenzuri, tim više što daje pravo glavnim tužiteljima da po vlastitom nahođenju, bez istrage i suđenja, zabrane širenje bilo kakvih informacija i trajno blokiraju medijske izvore na internetu.

  • +4
Francuski predsjednik Emmanuel Macron uključio se u borbu za čišćenje interneta od terorističkih i nasilnih sadržaja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zastupnici iz stranke na vlasti u Kremlju pak tvrde kako zakon jamči zaštitu od web terorizma, jačanje odgovornosti i discipliniranje građana. Može li se njime disciplinirati i portal TV mreže Zvezda?

Osim isprike samog portala, nije se događalo ništa, pa odgovor na to možda leži u karikaturi popularnog tabloida Moskovski komsomolec. Ona pokazuje policajca u razgovoru s čovjekom koji maše sjekirom, okružen žrtvama na podu. 'Ne brini, sve je u redu', kaže mu policajac, 'važno je samo da na portalu nisi napisao ništa loše o vlasti'.