'OBRAMBENE MJERE'

Putin stvara državni web, a za vrijeđanje državnih dužnosnika i lažne vijesti uvodi i zatvor

03.05.2019 u 10:34

Bionic
Reading

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak potpisao zakon za stvaranje nacionalne mreže, najveća zemlja na svijetu mogla bi već u studenome dobiti vlastiti internet koji bi funkcionirao neovisno od ostatka svijeta

Kako javljaju agencije, Putin je u Moskvi potpisao nacrt zakona koji ima cilj zaštiti Rusiju od stranih ograničenja, 'stvarajući pritom održiv, siguran i potpuno operativan lokalni internet'.

Potpisujući novi zakon Putin je istaknuo kako Rusija mora stvoriti vlastite samodostatne dijelove weba u slučaju da joj Zapad onemogući pristup globalnom internetu.

'Mislim da će strane zemlje dobro razmilsiti prije nego što to učine, no uvijek postoji teoretska mogućnost da Rusija bude isključena s globalnog interneta. Stoga bismo morali stvoriti segmente koji ne ovise o nikome', izjavio je tom prigodom Putin.

Agencije pojašnjavaju kako se nacrtom zakona nastoji usmjeriti ruski internetski promet i podatke na područja pod kontrolom vlasti u Moskvi te je stoga predložena izgradnja nacionalnog sustava koji bi omogućio da internet funkcionira i u slučaju da inozemne mrežne infastrukture isključe najveću državu na svijetu.

Novi zakon naziva Nacionalni program za digitalno gospodarstvo, također, nalaže osnivanje središta za upravljanje i nadgledanje kojim bi upravljala ruska savezna telekomunikacijska agencija Roskomnadzor.

  • +62
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zakon, ističe se, ukazuje i zabranu širenja lažnih vijesti i vrijeđanje državnih dužnosnika te su za te prekršaje predviđene novčane i zatvorske kazne. Uvreda državnog dužnosnika, primjerice, kažnjavala bi se dvotjednom zatvorskom kaznom i globom u iznosu do 75 dolara, dok bi se pravne osobe za to nedjelo kažnjavalo za ruske prilike astronomskom kaznom u iznosu od 15.000 dolara.

U sklopu pripreme terena za vlastiti kibernetički obrambeni sustav Moskva razmatra i nakratko isključenje s globalnog interneta. To testiranje značilo bi da podaci koje razmjenjuju ruski građani i tamošnje tvrtke te organizacije ostaju unutar zemlje, čime bi se izbjegao njihov prolaz kroz međunarodne servere.

Kritičari su već upozorili na to kako bi novi zakon mogao remetiti internet te bi poslužio za gušenje svake kritike vlasti u Moskvi, a NATO i zapadni saveznici već su zaprijetili Rusiji sankcijama zbog kibernetičkih napada i drugih online ometanja za koje se Rusija redovito optužuje.