EUROPSKA KOMISIJA

Lažne vijesti ozbiljna su prijetnja sigurnosti, evo kako se boriti protiv njih

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 01.05.2018 09:08
  • Objavljeno 01.05.2018 u 09:08
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U sklopu borbe protiv lažnih vijesti Europska komisija traži od zemalja članica da pojačaju potporu kvalitetnom novinarstvu i najavljuje da će tijekom ove godine objaviti poziv za prikupljanja prijedloga za proizvodnju i širenje kvalitetnog informativnog sadržaja na temu EU-a putem informativnih medija, koji rade na temelju podataka

U svrhu promicanja kvalitete i raznolikosti informacija, 'Komisija poziva države članice da pojačaju svoju potporu kvalitetnom novinarstvu kako bi osigurale pluralističko, raznoliko i održivo medijsko okruženje. Komisija će u 2018. objaviti poziv na podnošenje prijedloga za proizvodnju i širenje kvalitetnog informativnog sadržaja na temu EU-a putem informativnih medija, koji rade na temelju podataka', objavila je prošli tjedan Europska komisija.

Povjerenik Europske komisije zadužen za sigurnosnu uniju Julian King kaže da lažne vijesti predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju društvu.

'Pretvaranje lažnih vijesti i dezinformacija na internetu u oružje čini ozbiljnu sigurnosnu prijetnju našem društvu. Subverzivna upotreba pouzdanih kanala za širenje destruktivnog i razornog sadržaja zahtijeva lucidan odgovor koji se temelji na većoj transparentnosti, sljedivosti i odgovornosti. Internetske platforme čeka važna uloga u sprečavanju neprijateljske zloupotrebe njihovih infrastruktura te zaštiti njihovih korisnika i društva', rekao je King.

Pozivi za potporu i jačanje kvalitetnog novinarstva koje se zasniva na podacima, dio je širih nastojanja Komisije u borbi protiv dezinformiranja na internetu, koja, među inim, uključuju promicanje medijske pismenosti i pružanje potpore neovisnoj mreži provjeravatelja činjenica, kao i izradu kodeksa ponašanja na razini EU-a protiv dezinformacija.

'Dezinformacije nisu novo sredstvo političkog utjecaja. Nove tehnologije, posebno digitalne, omogućuju njihovo širenje putem interneta na načine koji ugrožavaju našu demokraciju i društvo. Budući da je povjerenje u internetskom okruženju lako izgubiti, a teško ponovno izgraditi, potrebno je zajednički s industrijom raditi na rješavanju tog problema. Internetske platforme imaju važnu ulogu u borbi protiv kampanja dezinformiranja koje organiziraju pojedinci i države s namjerom da ugroze našu demokraciju', kaže potpredsjednik Komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.

Prema posljednjem istraživanju Eurobarometra, većina ankteranih europskih građana kao najvjerodostojnije doživljavaju tradicionalne medije - radio, 70 posto, tv, 66 posto, tisak, 63 posto. Najnevjerodostojniji izvor su informacija internetski izvori i web-stranice za videohosting, kojima vjeruje 26 odnosno 27 posto ispitanih. Komisija je najavila da će uskoro sazvati forum s više dionika kako bi stvorila okvir za učinkovitu suradnju među relevantnim dionicima, uključujući internetske platforme, oglašivačku industriju i velike oglašivače, te osigurala angažiranost u pogledu koordinacije i intenziviranja borbe protiv dezinformiranja.

Prvi rezultat foruma trebao bi biti kodeks prakse za borbu protiv dezinformiranja za cijeli EU, koji će se objaviti u srpnju 2018., kako bi do listopada 2018. mogao proizvesti mjerljiv učinak.

Ostale mjere koje Komisija predlaže u borbi protiv lažnih vijesti, između ostaloga, uključuju već spomenuti kodeks ponašanja, zatim, osiguranje transparentnosti u pogledu sponzoriranog sadržaja, posebno oglašavanja političkog karaktera, uvođenje mjera za prepoznavanje i zatvaranje lažnih računa i rješavanje problema automatiziranih botova, stvaranje neovisne europske mreže provjeravatelja činjenica koja će utvrditi zajedničke radne metode, razmjenjivati najbolju praksu i raditi na ostvarivanju što veće zastupljenosti činjeničnih ispravaka u EU-u, kao i stvaranje sigurne europske internetske platforme o dezinformiranju s pomoću koje će se mreži provjeravatelja činjenica i relevantnim akademskim znanstvenicima osigurati prekogranično prikupljanje i analiza podataka te pristup podacima iz cijelog EU-a.

Komisija će izvijestiti o napretku do prosinca 2018. U tom će se izvješću razmotriti potreba za daljnjim djelovanjem kako bi se omogućilo stalno praćenje i ocjenjivanje predloženih mjera.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!