ZAKAZAN TERMIN

Kako riješiti slučaj obitelji iz Krapinskih Toplica? Ravnateljica nadležnog Centra za socijalnu skrb otkriva sve detalje

16.09.2021 u 15:45

Bionic
Reading

Zbog velikog opsega posla ravnateljica zabočkog Centra za socijalnu skrb Tanja Cujzek ne stiže pratiti svakodnevne medijske prijenose s terena u Krapinskim Toplicama. Već tjedan dana, uoči najavljenog subotnjeg prosvjeda u Zagrebu protiv epidemioloških mjera, nacionalnu pažnju zaokupljaju supružnici Gaćina, braneći svom djetetu da nosi masku u školi, pa učenik ne može pohađati nastavu. Kako se uopće može riješiti ovaj slučaj?

Roditelji koji navodno nastoje zaštititi svoje dijete od, kako kažu, kancerogenih maski ne žele obaviti razgovor s djelatnicama Centra za socijalnu skrb u Zaboku, zaduženog za područje Krapinskih Toplica, po pravilima struke. Centar se, kaže ravnateljica Cujzek, uključio po obavijesti škole i policije, a obitelj Gaćina nije im poznata od ranije.

'Ovo je naše prvo postupanje u slučaju te obitelji. I dalje smo nažalost u fazi prikupljanja informacija, surađujemo sa svima koji nam mogu dati podatke relevantne za dijete. Primarno je to škola, zatim policija i liječnik opće prakse. Paralelno s prikupljanjem podataka na terenu i dalje pokušavamo uspostaviti suradnju s roditeljima, znači stupiti u kontakt s njima i obaviti službeni razgovor', napominje Cujzek.

Također, razgovori između roditelja i stručnih radnica se ne snimaju, niti za to ima ikakve potrebe, jer se sastavlja zapisnička izjava koju roditelji potpisuju i dobivaju svoj primjerak.

'Sve što oni žele ulazi u zapisnik, a razgovor obavljaju isključivo roditelji i stručne radnice, bez prisutnosti trećih osoba. Bilo bi vrlo ružno, a usto i protuzakonito, dopustiti da nama nepoznate osobe prisustvuju takvim razgovorima u kojima se doista iznose detalji iz privatnih obiteljskih života ljudi. Maksimalno radimo na tome da zaštitimo sve osjetljive podatke, zaštitimo privatnost djeteta i obitelji', kaže Cujzek.

Ukoliko se ne odazovu ni na pisane pozive za razgovor, Centar će u suradnji s policijom vidjeti kako uspostaviti komunikaciju s njima. 'Na kraju ćemo uspjeti u tome, samo je pitanje na koji način', napominje ravnateljica, dodajući da takvu situaciju nisu prethodno imali i ne želi spekulirati koji bi to mogli biti načini.

>>> Centar za socijalnu skrb reagirao zbog prosvjeda pred školom u Krapinskim Toplicama: 'Djelatnice su bile na terenu, ali roditelji im nisu dopustili ulazak u kuću'

'U svakom slučaju, surađujemo s policijom i školom, vidjet ćemo koje su moguće opcije. Ravnateljica sam od 2016. godine i takvih situacija nismo imali. S roditeljima koji su bili zainteresirani za dobrobit svog djeteta uvijek smo uspjeli uspostaviti suradnju, još se nije dogodilo da se roditelji koji štite interes djeteta ne bi odazvali na razgovor u Centar.'

  • +9
U OŠ Krapinske Toplice nastavlja se problem zbog dječaka koji odbija nositi masku Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zasad se Centru nisu javljali roditelji drugih učenika Osnovne škole Krapinske Toplice, a Cujzek pretpostavlja da sve nastoje riješiti u komunikaciji sa školom: 'Znam da im nije lako ni ugodno, ali škola im je sigurno u svemu velika podrška.' Postoji li rok u kojem Centar mora zaštititi interese djeteta koje već tjedan dana ne pohađa nastavu, čime se krše njegova osobna prava? Kako bi mu se uopće mogla pružiti zaštita?

>>> Rasprava u Otvorenom: 'Slučaj Krapinskih Toplica otvorio je Pandorinu kutiju i ukazao na važnost Građanskog odgoja'

'Svi postupci koji se tiču zaštite prava djeteta su žurni, znači Centar je dužan bez odgode krenuti u postupanje, što smo i učinili. Nije propisan konkretan rok, ali mi smo dužni u što kraćem mogućem roku provesti sve moguće radnje i nakon što prikupimo relevantne informacije donijeti stručne procjene je li potrebno izricati mjere obiteljsko-pravne ili eventualno i kazneno-pravne zaštite djeteta.' Ukoliko Centar utvrdi da je počinjeno kazneno djelo, primjerice povreda prava na privatnost djeteta ili bilo koja druga odredba iz Kaznenog zakona, prosljeđuje prijavu policiji i državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

'Oni onda utvrđuju sve okolnosti kršenja prava djeteta. Centar ima obavezu prijaviti kad postoji sumnja da se tako nešto događa. To nisu mjere koje direktno možemo provesti, ali smo dužni to dostaviti državnom odvjetništvu i policiji', objašnjava Cujzek. Može li Centar prijaviti roditelje i prije razgovora s njima? Koliko dugo se čeka na njihov eventualni pristanak?

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

'Ne čeka se dugo, ali postoji određena procedura. Uobičajena praksa je slanje dva pisana poziva, čeka se do termina na koji su pozvani. Nisu to dugi rokovi, to je sve u nekoliko dana, ostavi se i vremena za poštu', objašnjava ravnateljica, dodajući da je prvi termin za bračni par Gaćina zakazan za idući ponedjeljak. Ukoliko se ne odazovu ni tada ni na drugi poziv, stječu li se time uvjeti za prijavu policiji?

>>> Fuchs: Tužno je da roditelji koriste dijete za propagiranje vlastitih ideja

'Nije samo to uvjet. Možemo poduzeti nekakve radnje ako dobijemo relevantne informacije od drugih dionika, institucija. Ako imamo naznake da se događa nešto što je kršenje djetetovih prava, apsolutno možemo i prije razgovora s roditeljima podnijeti kaznenu prijavu. Što se tiče mjera obiteljsko-pravne zaštite, uvijek nastojimo čekati razgovor s roditeljima, da dobijemo od njih informacije za koje oni smatraju da su važne.'

U postupku prikupljanja podataka u pravilu se razgovara s institucijama koje su uključene u brigu za dijete. Centar ne prakticira razgovore sa susjedima; taj dio više je u sferi policije. Upitana je li joj ovaj slučaj osobito izazovan s obzirom na njegovu potencijalnu važnost i na nacionalnoj razini, zbog čega je izrazito bitno kako će se on proceduralno riješiti, kaže da je jako važno da svi uključeni odrade svoj dio posla i da to ne eskalira.

  • +7
Prosvjed u Krapinskim Toplicama Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Dojam je da je sve to predaleko otišlo. Centar u svakom slučaju mora zaštititi interese i prava djeteta, a jedno od osnovnih osobnih prava djeteta je pravo na obrazovanje. To je u fokusu rada Centra i nastojat ćemo zaštititi dijete na način da mu to omogućimo', kaže. Po državnom pravilniku, najteža predviđena pedagoška mjera je premještanje nediscipliniranog učenika u drugu školu. U slučaju obitelji Gaćina problem time ne bi bio riješen.

>>> Policija kaznila osam 'antimaskera' zbog 26 prekršaja pred školom

'Da, škola ima svoje instrumente, pravilnik i mjere kojih su se svi dužni pridržavati. Naravno da škola ne može djelovati kao Centar u smislu rada s roditeljima, škola nema te ovlasti, makar su roditelji dužni surađivati sa školom. Zato je i uključen Centar, što je primarno potrebno dogovoriti s roditeljima da dijete redovito pohađa nastavu.' Ako Centar ne uspije uvjeriti roditelje, slučaj će preuzeti represivni aparat.

'Doista mislim da za ni jedno dijete nije dobra opcija da ga se tako izlaže i da sustav na kraju mora odlučivati o njegovim pravima, a ne roditelji koji su tu primarno da štite ta prava. Još jednom bih doista apelirala na roditelje da dođu u Centar, službeni pozivi idu, ali mi smo tu u bilo kojem terminu koji im odgovara. Uvijek se mogu javiti, porazgovarati sa stručnim radnicama i vidjeti što i kako dalje. Neovisno o terminu koji im ne mora odgovarati, mi smo tu, uvijek se može kontaktirati s nama i doći u neko drugo vrijeme. Nema apsolutno nikakve prepreke da se vidimo i čujemo', ponavlja ravnateljica. U postupku je predviđen i razgovor s djetetom, no na prvi sastanak pozvani su samo roditelji.

  • +2
Zaštitari ispred škole u Krapinskim Toplicama Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Uvijek se prvo razgovara s roditeljima. Nikad se dijete ne izlaže nepotrebnim dolascima u instituciju. Termin za razgovor s djetetom obično se dogovara s roditeljima', tumači Cujzek. Komentirajući pretpostavku da se djetetove želje vjerojatno poklapaju sa željama roditelja, ističe da su želje i potrebe djeteta dvije različite stvari.

'Jedno su potrebe djeteta, koje moraju biti sukladne dobi i razvojnim karakteristikama, a njegove želje su druga stvar. Zbog toga koristimo instrumente socijalnog rada, liste za procjenu sigurnosti djeteta, liste za procjenu razvojnih rizika. Da karikiram, malo dijete može željeti da mu kupite veliki motor, ali to nije njegova razvojna potreba. Jedno su želje, a drugo su potrebe i zato moramo odraditi svoj dio posla da bismo utvrdili što jesu stvarne potrebe, a što su želje. Ne poklapaju se uvijek nužno, ali pravo je djeteta da sudjeluje u bilo kojem postupku koji se tiče njega i kaže svoje mišljenje.'

>>> Pravobraniteljica za djecu: Roditelji ne postupaju u najboljem interesu djeteta

Proteklih dana u javnosti se spominjala i mogućnost oduzimanja djeteta. Je li to u nadležnosti Centra za socijalni rad?

'Još nismo došli do toga. Što se tiče mjera obiteljsko-pravne zaštite, jedina mjera izdvajanja u našoj nadležnosti je žurno izdvajanje, ali ta mjera može se izreći samo kad su u danom trenutku ugroženi djetetova sigurnost i život. Sve ostale mjere što se tiče izdvajanja donosi sud. To može biti na prijedlog Centra koji pokreće takav postupak, ali je u nadležnosti suda. Zasad nema elemenata za žurno izdvajanje u ovom slučaju, jer to mora biti neposredna ugroza djeteta.' Odluka će, nesumnjivo, biti teška i s obzirom na to da su roditelji, kako se čini, uvjereni da rade u najboljem interesu djeteta.

'Gledajte, svi mi moramo poštovati zakone koji su na snazi u RH. Znači, svi mi, profesionalno i privatno, bez toga ne možemo funkcionirati. Propisi postoje da nam omoguće bolji suživot', zaključuje ravnateljica Cujzek.