počelo cijepljenje

Kako razlikovati gripu od covida? Liječnica iz Zagreba pokušala je objasniti

17.10.2022 u 18:56

Bionic
Reading

Diljem Hrvatske danas je počelo cijepljenje protiv gripe, a liječnica Davorka Došen pozvala je ljude na cijepljenje te pokušala objasniti razliku između simptoma gripe i covida

Diljem Hrvatske u ponedjeljak službeno je počelo cijepljenje protiv gripe u ordinacijama obiteljske medicine i zavodima za javno zdravstvo, a cjepivo je besplatno za starije od 65 godina i osobe s povećanim rizikom od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Termin za cijepljenje poželjno je unaprijed dogovoriti telefonom radi izbjegavanja gužvi koje mogu pogodovati širenju covda-19 i drugih respiratornih infekcija, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Napominju da se svi stariji od 12 godina mogu istovremeno cijepiti protiv covida-19 i gripe.

Liječnica obiteljske medicine Davorka Došen komentirala je za Dnevnik N1 televizije kako je prošao prvi dan cijepljenja.

“Iako pacijenti već neko vrijeme zovu i pitaju, od ranije znaju da cijepljenje počinje u drugoj polovici desetog mjeseca. Interes je povećan i naravno da preporučujemo da se čim prije prijave”; rekla je.

  • +9
Cijepljenje protiv covida Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Kako navodi, preporučuje se kroničnim bolesnicima, kao i srčanim bolesnicima, osobama na dijalizi… “Svim osobama koje mogu razviti komplikacije zbog gripe”, rekla je.

Objasnila je i kako razlikovati gripu od covida: “Slične su kliničke slike. Puno se simptoma preklapa, poput temperature, slabosti i boli u mišićima. Tu su i simptomi vezani uz želudac, a to su simptomi više tipični za covid. Kod gripe bolest kreće brzo, a kod covida nešto sporije”, rekla je.