ravnatelj hzjz-a

Capak otkrio možemo li se istovremeno cijepiti protiv gripe i koronavirusa te preporučuje li se peta doza

13.10.2022 u 12:46

Bionic
Reading

Počelo je cijepljenje protiv gripe, a istovremeno traje pandemija koronavirusa. Možemo li se cijepiti protiv oba virusa u isto vrijeme, spremamo li se za tešku zimu po pitanju obje zarazne bolesti te hoćemo li za dvije godine imati Imunološki zavod, pitanja su na koja je, između ostalih, odgovor u Intervjuu tjedna Media servisa novinarki Andrei Matić dao Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Iako smo bez epidemioloških mjera lagano počeli zaboravljati na pandemiju koronavirusa, ona i dalje nije stvar prošlosti. Neke europske zemlje, poput Njemačke, uvode nove mjere za suzbijanje zaraze, a ravnatelj Capak osvrnuo se na epidemiološku sliku u Hrvatskoj.

'Imamo prilično velik broj oboljelih, ali je to, rekao bih, stabilna faza kad se taj broj iz tjedna u tjedan i iz dana u dan samo blago mijenja. Na početku školske godine imali smo blag porast broja u odnosu na prethodne tjedne, a sad već desetak dana imamo blag pad. To su normalne varijacije koje se događaju i to su uglavnom blagi slučajevi', rekao je Capak za Media servis, dodajući da su u Hrvatskoj zadržane minimalne mjere zaštite u sustavu zdravstva i socijale te da će tako i ostati.

Međutim razgovara se i o tome da postoji mogućnost da se epidemiološke mjere pojačaju ako se situacija pogorša, bilo zbog nove podvarijante virusa, bilo ako dođe neka nova, malignija varijanta koja će nam više puniti bolnice. 'U tom slučaju ćemo naravno posegnuti za epidemiološkim mjerama, prije svega za maskama na većim okupljanjima. No u ovom trenutku ne razmišljamo o tome i ne planiramo uvođenje', rekao je Capak.

'Nema dokaza da peta doza donosi neku dobrobit'

Što se tiče cijepljenja, na prvu dozu odlučuje se u cijeloj zemlji svega 20-ak ljudi dnevno, a primjerice trećom dozom cijepilo se gotovo milijun stanovnika. Od ljeta su preporuke za primanje i četvrte doze, a posljednjih dana govori se čak i o petoj dozi.

'Razgovaramo o petoj dozi zato što sada znamo da imunitet nakon preboljenja ili nakon cijepljenja traje tri do četiri mjeseca. Nema dokaza da ta peta doza donosi neku dobrobit onima koji su se cijepili, ali to je zato što je prekratko vrijeme i zbog toga se to snažno ne preporučuje. U ovom trenutku ne možemo donijeti takve poruke jer nemamo znanstvenih dokaza, ali oni koji se žele cijepiti petom dozom, to je dopušteno. Osobno sam se cijepio petom dozom prije dva tjedna jer mi je prošlo sedam mjeseci od četvrte doze', otkrio je ravnatelj HZJZ-a za Media servis.

  • +8
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Što se tiče gripe, do sada je u zemlji zabilježeno 12 slučajeva, a ističe da bi moglo biti više slučajeva zaraze nego prijašnjih godina jer se najvjerojatnije neće primjenjivati epidemiološke mjere poput nošenja maski. 'To što smo do sada zabilježili gripu, ne znači ništa za prognoziranje kakva će biti sezona, jer smo prošle godine imali tijekom osmog i devetog mjeseca puno veći broj slučajeva nego ove godine, pa to nije značilo da ćemo imati neku tešku sezonu gripe. Ukupno smo u prošloj sezoni zabilježili 6050 slučajeva gripe', naveo je Capak.

Hrvatska je nabavila 600.000 doza cjepiva protiv gripe, no Capak ističe da se, ako bude veća potreba, uvijek mogu naručiti dodatne doze. Preporuke tko se treba cijepiti iste su kao i za cjepivo protiv koronavirusa. Na pitanje mogu li se oba cjepiva primiti u isto vrijeme, Capak kaže da je mišljenje prije bilo podjednako podijeljeno, no sada postoje znanstveni dokazi da nema smetnji ako se istovremeno prime oba antigena. 'Tko god želi, na taj način može se istovremeno cijepiti protiv covida i protiv gripe - jedno cjepivo u jedno rame, drugo u drugo rame i sve je u redu', pojasnio je ravnatelj HZJZ-a.

Kad se govori o cjepivu, nameće se i pitanje Imunološkog zavoda. Općina Rugvica trebala bi darovati zemljište, a ministar zdravstva Vili Beroš ljetos je najavio da će gradnja krenuti najkasnije za dvije godine. 'Radi se na tome i osobno sam bar informacijama uključen u to i vjerujem da će se dogoditi, samo je pitanje kada. Svakako je to da Hrvatska ima takvu instituciju, koja može makar djelomično ili kompletno sudjelovati u proizvodnji cjepiva, strahovito strateški važno. To se sada, u ovoj epidemiji koronavirusa, dodatno pokazalo', rekao je Capak za Media servis.