ZLATNI EU FONDOVI

Kako je Most izvukao Grčića iz rukava da prikoči reformu javne uprave

05.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Čelnik Mosta Božo Petrov ponudio je javnosti dva obrazloženja zbog kojih su Most i Domoljubna koalicija odlučili za šest mjeseci odgoditi obećanu racionalizaciju javne uprave: prekratak rok od dva tjedna za formiranje vlade i potrebno dodatno vrijeme za zajedničku analizu zatečenog stanja te moguć zastoj u priljevu EU sredstava u slučaju preustroja s obzirom na to da je u tijeku proces akreditacije za rad s novcem iz fondova EU-a. Bez akreditacije Hrvatska ne može vršiti isplate sredstava iz EU fondova za razdoblje 2014. - 2020., u kojemu na raspolaganju ima 11,7 milijardi eura

I dok nije sasvim jasno zašto Božo Petrov u ovom kontekstu spominje prekratak rok za formiranje vlade - mandatar Tihomir Orešković može od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tim povodom zatražiti dodatnih 30 dana - na važnost kontinuiteta u ishođenju akreditacije od Europske komisije buduće je vlastodršce nedavno upozorio Branko Grčić, potpredsjednik tehničke Vlade za gospodarstvo i SDP-ov ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Ministar Grčić potvrdio je za tportal da je na potencijalne probleme oko akreditacije, u slučaju promjene kadrovskih i institucionalnih struktura na kojima u Hrvatskoj počiva taj proces, upozorio neke ljude iz nove strukture. Danas je očito da su Grčićeva upozorenja u Mostu ozbiljno shvatili, toliko da ih sada koriste kao opravdanje za odgodu preustroja 'racionalizacije javnih institucija', kako je to definirao Petrov, ciljajući vjerojatno na javnu upravu u svoj njezinoj punini, s tijelima državne uprave, jedinica lokalne i regionalne samouprave te pravnim osobama s javnim ovlastima (agencije, zavodi, fondovi, instituti, itd.).

'Neke ljude iz nove strukture neformalno sam, ali vrlo konkretno, upoznao s mogućim problemima i kočnicama u dotoku novca iz fondova Europske unije kako bi se oni izbjegli. Iz pragmatičnog razloga, Most bi za početak uistinu trebao zadržati postojeću strukturu izvršne vlasti zbog činjenice da je u tijeku proces akreditacije cijelog sustava za upravljanje EU fondovima, a projekti su raspodijeljeni po raznim ministarstvima. To je važno zbog činjenice da bez akreditacije neće krenuti plaćanja iz Komisije prema Hrvatskoj. Mi zasad uredno funkcioniramo po avansima koje smo dobili prošle godine, ali će vrlo brzo doći vrijeme kada će se ti avansi potrošiti, jer ubrzano trošimo novce iz EU-a. Nekada željena ušteda od par milijuna kuna ne mora u konačnici značiti uštedu s obzirom na gubitke na nekim drugim stranama', upozorava Grčić.

'Izgleda da smo morali otići da bi se počele objavljivati dobre stvari koje smo napravili'

'Ne smijemo ući u rizik da nam EU fondovi ne budu i u ovoj godini isto tako važan izvor financiranja, možda i najvažniji kad je država u pitanju. Svako pomjeranje ministarstava, svaka reorganizacija – koja je, istina, političke prirode, ali ovdje valja voditi računa o pragmatičnoj, makroekonomskoj dimenziji – značilo bi da je potrebno barem tri do četiri mjeseca za donošenje novih uredbi, pravilnika, sistematizacije radnih mjesta u novim institucijama. To bi rezultiralo kočenjem paketa za akreditaciju, koji smo dali u proceduru u listopadu prošle godine, a kompletiranje tog paketa na novoj strukturi Vlade uzelo bi još barem pet do šest mjeseci. Time bi se cijeli proces jako, jako otegnuo', kaže Grčić za tportal.

U konačnici, on pozdravlja odluku Mosta da se u uspostavu vlade krene s postojećom strukturom što podrazumijeva i dovoljno vremena za neometan dovršetak procesa akreditacije. 'Svaka promjena koja bi se kasnije dogodila bila bi izvan aktualnog konteksta, znači bilo bi prostora za prilagodbu, dogradnju i doradu bez kočenja procesa i zastoja u dotoku novca', objasnio je Grčić.

Grčić je ponovio da je Vlada na odlasku svojim radom dala dobar temelj idućoj da nastavi tim putem.

'Izgleda da se moralo dogoditi da odemo iz Vlade da bi se konačno počele objavljivati sve dobre stvari koje smo napravili', kazao je Grčić, spominjući rast turizma, industrije, pa i građevinarstva koje je u trećem kvartalu prošle godine poraslo gotovo osam posto, nakon što je godinama propadalo. Vlada na odlasku pripremila je, između ostalog, izgradnju pruge Dugo Selo - Križevci i mnogih drugih dionica pruge od Rijeke prema Zagrebu i mađarskoj granici.

'Neke stvari koje smo radili tek će s vremenom izlaziti van i vidjet će se da je ono što sam govorio ipak bio optimizam s pokrićem. Svojim nasljednicima ostavili smo dobru situaciju', zaključio je Grčić razgovor za tportal.

Ravnatelj ARPA-e nije se obogatio

Proces akreditacije na hrvatskoj strani odrađuje neovisna Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) koja je za taj posao ovlaštena od Europske komisije. U jednom od rijetkih javnih istupa ravnatelj te agencije Neven Šprlje obznanio je da se ARPA često nalazi između dvije vatre - uloga im je biti most između dvije strane hrvatskih institucija i briselskih službi. Upravo će Most, u velikom dijelu, uskoro odlučivati o karijeri ovog dužnosnika koji se za razliku od mnogih u državnoj službi nije obogatio - sudeći po imovinskoj kartici, posjeduje 'samo' stan od 75 m2 i Citroen iz 2004., oboje na kredit.