DRUGA PERSPEKTIVA

Kako je američki Hrvat doživio Milanovića

01.10.2014 u 14:11

  • +10

Milanović u SAD-u

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ken Malich

Bionic
Reading

Ken Malich, gradski vijećnik u Gig Harboru u SAD-u, jedan je od inicijatora i organizatora dolaska premijera Zorana Milanovića u mjesto u kojem živi velika hrvatska iseljenička zajednica

U razgovoru za tportal.hr Malich kaže da su ga posebno brinule formalnosti koje prate dolazak tako visokog državnog dužnosnika, osobito zato što nije mogao dobiti mnogo povratnih informacija od osoblja Vladina ureda sve dok posjet i službeno nije bio potvrđen u Zagrebu.

Nakon toga je šef protokola stigao u posjet Gig Harboru, a Malich je osjetio da su Hrvati prilično opušteni pa je i njemu laknulo. 'Ali i dalje nismo imali pojma što je premijer mislio ili što mu se sviđalo kod nas, osim toga da je želio vidjeti neke od utjecaja koje su Hrvati ostavili u lokalnoj zajednici', kazao je Malich. Kad je upoznao premijera, stekao je dojam da je vrlo opušten i pristupačan.

Malo su popričali o sličnostima njihovih imena, a potom mu je šef protokola preporučio da bude stalno u njegovoj blizini. To se pokazalo kao nemoguća misija jer se ubrzo nakon govora Milanović pomiješao s okupljenim mnoštvom. 'Mnogi od okupljenih nosili su pločice s hrvatskim verzijama svojih prezimena, radije nego američke. Neke žene su nosile pločice sa svojim djevojačkim imenima. Mnogi su samo dijelom Hrvati, a mislim da sam jedan od rijetkih koji je 100-postotni Hrvat', ispričao nam je Malich.


Gig Harbor i Hrvati

Grad je utemeljen oko 1869, a danas u njemu živi nešto više od sedam tisuća stanovnika. Nalazi se u neposrednoj blizini Seattlea. Odmah nakon osnivanja u njega su počeli stizati Hrvati te mnoge ulice nose imena kao što su Stanich, Bujacich, Dorotich, Novak (prije Novakovich), Ross (prije Jadrosich) i Skansie. Komercijalna ribarska flota u začetku je bila sastavljena gotovo sasvim od Hrvata. Nekada je bilo i 70 brodova u luci, a na nekima se još uvijek vijore hrvatske zastave.

Milanović se fotografirao s gotovo svim članovima obitelji čije prezime ima hrvatske korijene, a zbog opuštene atmosfere kasnili su s protokolom. 'Svaki put kad bih se približio premijeru, on je opisivao mjesta u kojima je bio, poput Čilea i Novog Zelanda. Pričao je s ljudima o brojnim hrvatskim otocima. Kazao nam je kako Hrvati s kopna zovu otočane i raspravljao o drveću koje raste na Korčuli s obitelji koja je porijeklom s ovog otoka', kazao nam je Malich.

Gradski vijećnik kaže da znatno više potomaka iseljenika u Gig Harboru ima s otoka Brača nego s Premude, odakle su u SAD stigli njegovi preci. Tijekom sastanka rodila se i ideja da Gig Harbor postane grad prijatelj s gradom slične veličine u Hrvatskoj. Isto je predložila i za susjednu Tacomu Clare Petrich, povjerenica Luke Tacoma u svom govoru. Malich nam je kazao da je dosta razgovarao i sa šefom protokola, a on je nastojao ubrzati delegaciju i potaknuti je da krene dalje. 'Bilo je prilično zabavno', kazao je na kraju Malich.