INTERVJU S NEVOM TOLLE

Kako izgleda život zlostavljanih žena?

05.12.2010 u 08:11

Bionic
Reading

U skloništu Autonomne ženske kuće Zagreb žrtve partnerskog nasilja ne nalaze samo krov nad glavom i sigurnost; one pokušavaju ponovno pronaći sebe, ali i novi dom i posao. Neva Tolle otkrila nam je kako funkcionira svakodnevni život u 'Autonomnoj', kako se kuha, čisti, igra, uči...

Sklonište Autonomne ženske kuće Zagreb već 20 godina svoja vrata otvara fizički i psihički zlostavljanim ženama i njihovoj djeci, koji odluče otići od nasilnih muževa ili partnera.


Po modelu Autonomne ženske kuće Zagreb, pod čijim je okriljem osnovano prvo sklonište za zlostavljane žene u ovom djelu Europe, i danas se osnivaju slične ustanove u Hrvatskoj i susjedstvu.

A kako bi svi kotačići u sustavu dobro funkcionirali, s klijenticama skloništa rade psihologinje te odvjetnice koje im pomažu pri brakorazvodnim parnicama, stjecanju skrbništva nad djecom ili pak alimentacije.

Osim skloništa, pod okriljem Autonomne ženske kuće djeluje i Savjetovalište za žene žrtve nasilja. Ono radi svakog radnog dana od 11 - 17, a sve dodatne informacije kao i besplatne pravne savjete te emocionalnu i psihološku podršku žrtve nasilja mogu naći ako nazovu besplatan broj telefona 0800 55 44

Kako zatvoriti financijsku konstrukciju?

S ovim pitanjem već dvije godine razbijaju glavu aktivistice 'Autonomne'. Naime, AŽKZ se financira iz tri izvora u jednakim omjerima: iz Grada Zagreba, Zagrebačke Županije i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. No recesija se posljednje dvije godine odrazila, nažalost, i na njima. Sredstva su srezana, a za 2011. se najavljuju novi rezovi. Budućnost 'Autonomne' je neizvjesna.

I vi možete pomoći

Akcijom '1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama' tportal osigurava dodatna financijska sredstva Autonomnoj ženskoj kući te omogućuje besplatno preuzimanje pjesme 'Ako ima nekog iznad nas'. Pjesmu možete preslušati i preuzeti s ove adrese

Vlasnicima blogova i web stranica, tportal omogućuje postavljanje pripadajućih humanitarnih banera na vlastite stranice.

Banere i pjesmu 'Ako ima nekog iznad nas' možete preuzeti s ove adrese