TPORTAL I AŽKZ

'1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama'

23.11.2010 u 10:07

Bionic
Reading

Tportal akcijom '1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama' osigurava 100 000 kuna za Autonomnu žensku kuću Zagreb te omogućuje besplatno preuzimanje pjesme na svojoj službenoj fan stranici na Facebooku

Prijetnja zatvaranjem najvećeg zagrebačkog skloništa za zlostavljane žene potaknula je neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene da svoj talent usmjere na prikupljanje financijskih sredstava za Autonomnu žensku kuću Zagreb. Njihovoj akciji pridružio se i tportal pozivajući svoje fanove na podržavanje inicijative direktnim donacijama te vlastitim velikodušnim prilogom od 100.000 kuna.

Najveće dive hrvatske glazbene scene - Gabi Novak, Vanna i Tamara Obrovac - otpjevale su potresne stihove nove pjesme 'Ako ima nekog iznad nas' poznatog hrvatskog glazbenika i skladatelja Brune Kovačića, posvećene zlostavljanim ženama. Svi glazbenici su se doživotno odrekli autorskih prava za izvođenje i izdavanje navedene pjesme u korist Autonomne ženske kuće Zagreb, uključujući i ZAMP, koji će donirati svoj dio prihoda. 'Sretna sam i počašćena što sam dio ovoga projekta. Svizajedno smo tu da pomognemo, a nadam se da će oni koji mogu pomoći i materijalno jer ta je pomoć Autonomnoj ženskoj kući sada najpotrebnija', istaknula je Gabi Novak. Akciji se rado odazvala i Vanna: 'Tekst pjesme je iskren i neposredan, a sama akcija je započela baš onako kako treba te sam zbog toga vrlo sretna.'

Potaknut njihovom nesebičnošću, tportal akcijom '1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama' osigurava dodatna financijska sredstva te omogućuje besplatno preuzimanje pjesme na svojoj službenoj fan stranici na Facebooku.


'Budući da je nasilje nad ženama ozbiljan problem, svi se moramo truditi i stalno podizati svijest u društvu o toj problematici. Nadamo se da će našu inicijativu podržati posjetitelji tportala i korisnici Facebooka te se u što većem broju pridružiti našoj fan stranici, na kojoj mogu premijerno čuti dirljivu pjesmu Brune Kovačića, pronaći ekskluzivne materijale i svakodnevno pratiti tijek ove akcije', istaknula je Alemka Lisinski, glavna urednica tportala.

Koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tolle istaknula je da su se ove godine našli u problemima jer im nedostaje financijskih sredstava. Naime, zbog krize nadležne instituacije smanjiluje su iznose za pomoć Autonomnoj ženskoj kući Zagreb što ozbiljno ugrožava njezinu egzistenciju. Međutim, nade ipak ima i to zbog humanitarne akcije u koju su se uključili mnogi. 'Iznimno sam zadovoljna zadovoljna suradnjom s glazbenicima i tportalom. Kada nam je jednog jutra na vrata zakucala Ivana i rekla kako nam njen suprug želi pokloniti svoju pjesmu, nismo ni sanjale da će se unutar nekoliko tjedana uključiti toliko prekrasnih ljudi te svojim radom i nesebičnošću pomoći Autonomnoj ženskoj kući. Posebno smo zahvalne tportalu koji se uključio u ovu akciju značajnim financijskim sredstvima.'

Ivana Plechinger, autorova supruga, kaže da takva pjesma jednostavno nije smjela ostati samo na papiru. 'Poruka koju šalje je upravo borba protiv nasilja i logičan izbor nam je bio da ju poklonimo u plemenite svrhe. Sretni smo što možemo pomoći ovakvoj ustanovi jer, nažalost, to je problem pred kojim nikako ne smijemo zatvarati oči', naglasila je Ivana Plechinger.

Autonomnoj ženskoj kući Zagreb nakon 20 godina rada prijeti zatvaranje i potrebna joj je značajna financijska pomoć kako bi i dalje nastavila misiju pomaganja ženama i djeci žrtvama nasilja. 'Državi je kvalitetna socijalna politika jedna od primarnih zadaća te se nadamo da ako ima netko iznad nas u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji te Vladi RH, da će čuti naš apel i osigurati nam osnovna sredstva za rad', apelirala je Neva Tolle.

Osim građana koji uključivanjem u akciju '1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama' preko tportalove fan stranice na Facebooku pomažu Autonomnoj ženskoj kući, i radio postaje diljem Hrvatske doprinose opstanku najvećeg hrvatskog skloništa svakodnevnim puštanjem pjesme 'Ako ima nekog iznad nas'.

Pjesmu možete preslušati i preuzeti s ove adrese

Svoj doprinos humanitarnoj akciji tportala dali su i vizažistica Jasmina Kovačićek, foto studio Blue Studio te Tomislav Valent iz Cahayabox ekipe.