UMJEŠNOST JEDNOG ZVIŽDAČA

Kako Edward Snowden i dalje zbunjuje američku vladu?

26.08.2013 u 14:47

Bionic
Reading

Unatoč nizu napora da smanje štetu i potencijalni učinak Snowdenovih otkrića, američke vlasti i dalje nisu u stanju točno potvrditi koje je podatke zviždač preuzeo iz njihovih arhiva

Od samog početka izbijanja špijunskog skandala sa zviždačem Edwardom Snowdenom u glavnoj ulozi američke vlasti krenule su u sanaciju štete. Uz nimalo diskretne diplomatske napore (čitaj: prijetnje) zemljama koje bi mu dodijelile vizu, uporno su tvrdile da se u nadzorni sustav Nacionalne sigurnosne agencije ne može tek tako ući te da je pod strogom kontrolom upravo zbog delikatnosti operacija koje se tamo obavljaju.

No Snowdenova otkrića o nadzoru kako privatnih komunikacija građana (američkih i ostalih), tako i stranih vlada jasno su pokazala da sustav nije ni približno toliko siguran i zaštićen kao što bi se htjelo predstaviti. Nedavno su američki dužnosnici indirektno i anonimno priznali AP-u da im je i dalje jako teško odrediti koje je točno povjerljive materijale preuzeo Snowden upravo zbog njegove umješnosti da prikrije svoje digitalne tragove i zaobiđe standardne sigurnosne mjere. Naime, Snowden je podatke marljivo prikupljao mjesecima prije bijega u Hong Kong bez da je to itko od odgovornih opazio.

Direktor Nacionalne sigurnosne agencije Keith Alexander ni dva mjeseca nakon curenja informacija nije mogao potvrditi da agencija zna točno koje je podatke sa sobom odnio Snowden, prenosi američki CBS. U službenim verzijama tako se teško uvažava činjenica da jedan niže rangiran administrator može do te mjere razotkriti rad moćne sigurnosne agencije, a pomoćnik državnog tužitelja James Cole pred Kongresom odgovorno tvrdi da je program pod posebnim nadzorom. I dalje se stalno naznačuje da Snowden zapravo ne poznaje točno funkcioniranje nadzornog programa, već da je kao administrator sustava upadao u arhive i nasumce preuzimao dokumente.

Naime, osim teškog priznanja vlastite nemoći da učinkovito kontroliraju vlastite špijunske prakse, američkim vlastima Snowdenovo umijeće prikrivanja tragova predstavlja još jednu nemalu potencijalnu prijetnju. Njegove bi vještine mogle lako privući niz stranih vlada koje bi iz opravdanih razloga željele ovladati dragocjenim protuobavještajnim tehnikama koje je najtraženiji zviždač na svijetu očito savladao.

Nemir i zbunjenost u američkim redovima objašnjava među ostalim i prošlotjednu zapljenu dokumenta u vlasništvu Davida Mirande, partnera Guardianovog novinara Glenna Greenwalda. Naime, radilo se pokušaju utvrđivanja točne količine podataka koje je Snowden prepustio listovima Guardianu i Washington Postu, a britanske tajne službe su se i u ovom slučaju pokazale kao vjerni partner svojih američkih kolega.