Velika politička kriza

Kako će se rasplesti 'bitka za Brexit'? Pogledajte moguće scenarije

16.11.2018 u 21:42

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo potresa velika politička kriza nakon što je premijerka Theresa May objavila da je postigla sporazum s predstavnicima Europske unije o modelima izlaska i načinima na koje bi njihovi odnosi trebali funkcionirati nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) napusti te europsku integraciju krajem ožujka iduće godine. Neki kažu da je riječ o najvećoj drami u kojoj se našla vlada u Londonu još od Sueske krize davne 1956. godine. May je suočena s ostavkama ministara u vladi i pobunom u vlastitoj stranci

Sporazum koji je dogovorila Theresa May odbacuju svi: euroskeptici unutar vladajuće Konzervativne stranke, koalicijski partneri iz male sjevernoirske lojalističke stranke, oporbeni laburisti i liberalni demokrati, škotski nacionalisti… A May nema punu potporu ni unutar svoje vlade jer ju je tijekom četvrtka napustilo dvoje ministara, i to Dominic Raab, zadužen upravo za Brexit, te Esther McVey, ministrica rada i mirovinskog sustava.

Što kaže premijerka May?

No May ne odustaje od borbe i, bez obzira na to što je suočena s izvjesnom mogućnosti opoziva, nastavlja gurati svoj plan. Štoviše, protivnicima je poručila da pravi vođa nije tu da donosi lake, već prave odluke, one koje su u najboljem interesu cijelog društva, a ne partikularnih ciljeva pojedinaca.

'Nacrt sporazuma je najbolji koji se mogao dobiti pregovorima', rekla je May, ustvrdivši da se time ispunjava volja birača izražena na referendumu o izlasku iz EU-a te je zaprijetila pobunjenicima da se u suprotnom može dogoditi da Brexita ni ne bude. Za potvrdu sporazuma u parlamentu May je potrebno 320 od 650 glasova. Prema predviđanjima u britanskom tisku, kratka je za oko 100 ruku.

Koje su moguće posljedice Brexita bez sporazuma?

Brexit će lansirati peto po veličini svjetsko gospodarstvo u nepoznato, a mnogi vjeruju da će ono pretrpjeti katastrofalne gospodarske posljedice, no ni Unija neće proći neokrznuta. Radi se o situaciji u kojoj gube svi. Mnogi strahuju da će Brexit bez sporazuma dodatno podijeliti Zapad u trenutku kada SAD-om vlada nekonvencionalni predsjednik i kada rastu apetiti Kine i Rusije na svjetskoj pozornici. EU i Ujedinjeno Kraljevstvo trebaju sporazum da mogu nastaviti nesmetanu trgovinu između najvećeg svjetskog trgovinskog bloka i države u kojoj se nalazi dom najvećeg međunarodnog financijskog centra.

Koja je pozicija pobunjenih konzervativaca koji su za Brexit...

'Matematički je nemoguće' da britanska premijerka Theresa May pobijedi u glasanju o nacrtu za Brexit koji je dogovorila s Europskom unijom, poručuju euroskeptični pobunjenici u Konzervativnoj stranci. Marc Francois, zamjenik predsjedatelja Europske istraživačke skupine konzervativaca koji su za Brexit, rekao je da najmanje 84 euroskeptika među 315 stranačkih zastupnika planira glasati protiv dogovora.

'Molim vas da prihvatite političku stvarnost koju imamo', rekao je Francois britanskoj premijerki u parlamentu te dodao da je nacrt dogovora 'stigao mrtav' u Donji dom. Upravo predsjedajući Europske istraživačke skupine Jacob Rees-Mogg pokrenuo je postupak opoziva. Glasanje o nepovjerenju britanskoj premijerki može biti pokrenuto ako 15 posto zastupnika iz redova Konzervativne stranke, odnosno 48 zastupnika, uputi pisma predsjedniku Odbora 1922, u kojima traže takvo izjašnjavanje. Oporba unutar Konzervativne stranke smatra da je May izdala ideju Brexita i da na koncu Britanija ostaje u jedinstvenom tržištu, carinskoj uniji, a nije se riješila ni toga da državi nad glavom vise odluke Suda Europske unije.

Rees-Mogg se smatra glavnim kandidatom za mogućeg nasljednika Therese May na premijerskoj poziciji. Prema posljednjim informacijama britanskih medija, izvjesno je da će se početkom idućeg tjedna May suočiti s glasanjem o povjerenju.

...a koja lojalnih breksitovaca u vladi?

Najprominentniji pobornik Brexita u vladi Michael Gove izjavio je da ostaje lojalan premijerki May. Njegov je plan da s ostalim pobornicima Brexita u vladi pokuša nagovoriti premijerku May da ode u Bruxelles i pokuša isposlovati novi dogovor, barem u dijelu koji je vezan uz Sjevernu Irsku.

  • +5
Brexit Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

May je zapravo produžila razdoblje za dogovor

Nacrt sporazuma između Europske unije i Velike Britanije o britanskom izlasku iz EU-a na 585 stranica sadrži nekoliko vrlo spornih točaka, koje pristalice Brexita jednostavno neće prihvatiti. Prema nacrtu sporazuma, obje strane 'dat će sve od sebe' kako bi budući trgovinski sporazum bio zaključen šest mjeseci prije završetka prijelaznog perioda u prosincu 2020. godine.

Što ako se ni do kraja 2020. ne pronađe dogovor?

Ako se to ne dogodi, EU i Velika Britanija mogu 'zajedno' produžiti prijelazni period za razdoblje koje nije definirano. Upravo to nedefinirano prijelazno razdoblje smeta pobornicima tvrdog Brexita jer smatraju da postoji mogućnost da prijelazno postane trajna kategorija. Dok traje prijelazno razdoblje, Britanija je obavezna pridonositi proračunu EU-a.

Ako se ne produži prijelazno razdoblje, stupio bi na snagu zaštitni mehanizam (backstop) za Irsku i Sjevernu Irsku kako bi se spriječilo uspostavljanje čvrste granice.

Što je zaštitni mehanizam (backstop) za Sjevernu Irsku?

Zaštitni mehanizam podrazumijeva jedinstveno carinsko područje između Europske unije i Velike Britanije u prijelaznom razdoblju. Ne treba posebno naglašavati da su pobornici Brexita tvrdili da će nakon izlaska iz EU-a sami odlučivati o carinama, a sada ispada da to ne mogu. Upravo je Jacob Rees-Mogg postavio pitanje zašto su onda platili 39 milijardi eura 'za razvod' kada zapravo sve ostaje isto.

  • +5
Ključne figure posljednje epizode priče o Brexitu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema nacrtu dogovora, u srpnju 2020. dvije strane će moći dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom, no ako ne bi uspjeli u tome, London će moći birati između dviju opcija. Prva je produljenje tranzicijskog razdoblja, možda do kraja 2021., a druga sporazum o carinama za cijeli prostor Ujedinjenog Kraljevstva, u kojem bi carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili usklađeniji s onima u EU, čemu se protive u Demokratskoj unionističkoj partiji, i to bilo kakvoj vrsti drugačijeg tretmana za Sjevernu Irsku. Smatraju da bi to bio uvod u raspad zemlje.

Kada prestaje vrijediti zaštitni mehanizam?

Što se tiče zaštitnog mehanizma, sporazum kaže da ako 'strana koja bude smatrala da zaštitni mehanizam više nije neophodan, može obavijestiti drugu' i iznijeti razloge. Zajedničko tijelo bi se sastalo u roku od šest mjeseci, a obje strane moraju biti suglasne s okončanjem zaštitnog mehanizma. Dakle nema unilateralne odluke o napuštanju dogovora, što je, naravno, još jedan problem za breksitovce.

Tome se usprotivio i Raab kazavši da će dogovori o zaštitnom mehanizmu, tzv. backstopu, čija je svrha sprječavanje povratka tvrde irske granice, rezultirati time da će EU imati zadnju riječ što se tiče britanskog napuštanja Unije. 'Nijedna demokratska zemlja nije nikad pristala na takav režim nametnut izvana, bez bilo kakve demokratske kontrole nad zakonima koji će se primjenjivati i bez mogućnosti odlučivanja o izlasku iz tog aranžmana', napisao je ministar Raab u svom pismu o ostavci u četvrtak.

Što je s trgovinom...

Budući sporazum o trgovini Velike Britanije i EU-a, za koji se obje strane slažu da će zahtijevati mnogo više rada, bit će zasnovan na jedinstvenom carinskom teritoriju definiranim u sporazumu o povlačenju iz EU-a. Sporove će rješavati peteročlani arbitražni panel. No bilo koji spor koji se tiče zakona EU-a neće moći rješavati arbitražni panel, već će biti iznesen pred Europski sud pravde. Ovaj članak je doslovno razbjesnio mnoge u Londonu.

...a s financijama?

Još jedna klauzula koja bi mogla izazvati kontroverze ta je da nacrt sporazuma londonskom financijskom centru daje samo osnovni nivo pristupa tržištima EU-a, poput onoga kakav uživaju američke i japanske tvrtke. Euroskeptici su vjerovali da je moguće postići sporazum o slobodnoj trgovini. Ni to nije isključeno, ali prvo Ujedinjeno Kraljevstvo treba izaći iz EU-a, a tek će se onda pristupiti pregovorima o takvim trgovinskim aranžmanima.

OK, Sjeverna Irska će imati drugačiji tretman, a što je s Gibraltarom?

Obje strane su naglasile potrebu ublažavanja mogućih napetosti u budućnosti. Sporazum će osigurati španjolsko-britansku suradnju oko građanskih prava, duhana i drugih proizvoda, posebice po pitanju zaštite okoliša, policijske ingerencije i carine. Za Gibraltar nema prijelaznog razdoblja i dogovor stupa na snagu izlaskom Britanije iz EU-a.

Što ako parlament odbije May?

May će se suočiti s velikim otporom u parlamentu i sva su predviđanja da će sporazum biti odbijen. Za prolaz s 320 glasova nedostaje joj stotinjak ruku. Ako preostalih 27 zemalja članica EU-a usvoji prijedlog sporazuma na samitu Europskog vijeća koji je zakazan za 25. studenoga, britanska vlada će morati uvjeriti zastupnike da podrže plan početkom prosinca. Ako parlament odbije plan May, ostaje mogućnost od tri tjedna da dogovori novi sporazum, što je praktički nemoguće jer za to nema volje u EU. Ako dobije potporu, sigurna je.

Koje su joj druge opcije?

May može i povući nacrt prijedloga sporazuma s dnevnog reda i pokušati s EU-om dogovoriti novi sporazum. Mogla bi zatražiti od Europskog vijeća produžetak članka 50. kako bi kupila dodatno vrijeme da se u parlament donese sporazum koji bi mogao proći. To znači, u prijevodu, da se pomakne datum izlaska Britanije iz EU-a, koji je određen za 29. ožujka 2019. godine. Ovakav prijedlog bi vrlo vjerojatno bio odbijen u Bruxellesu jer jednostavno nema volje za tom opcijom samo da se May izađe u susret. No, s druge strane, Bruxelles bi vjerojatno bio voljan produžiti rok za izlazak u slučaju općih izbora ili drugog referenduma o Brexitu jer još uvijek tinja nada da Britanija neće izaći iz Unije.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Što ako pobunjenici opozovu May?

Ako konzervativci smatraju da May više nije najbolja osoba za obnašanje premijerske dužnosti, mogu je opozvati. Članovi Europske istraživačke skupine tvrde da će Graham Brady, čelnik Odbora 1922, već ovog tjedna dobiti 48 pisama potrebnih da se pokrene postupak opoziva. Glasanje bi se moglo obaviti već početkom idućeg tjedna. Svi zastupnici Konzervativne stranke morali bi se izjasniti o tome podržavaju li premijerku. Ako May pobijedi, ne može je se testirati na ovakav način idućih 12 mjeseci. Ako izgubi, konzervativci bi birali novog šefa koji bi postao premijer.

Može li May potražiti spas u izborima...

Ako May ne uspije dobiti potporu za dogovor, mogla bi raspisati prijevremene izbore. Za takav potez potrebna joj je dvotrećinska većina u parlamentu. Izbori bi najranije moguće mogli biti održani krajem siječnja. Ova je opcija malo vjerojatna jer je May već dobrano narušila svoj politički kredibilitet kada je raspisala prijevremene izbore 2017. godine, koji su doveli do gubitka konzervativne većine. Postoji i mogućnost da joj se izglasa nepovjerenje običnom većinom, ali tada bi je smijenili.

...ili na novom referendumu?

May bi mogla odlučiti da, kako ne može osigurati većinu u parlamentu, sporazum da biračima na odlučivanje na referendumu. No i takvo nešto bi trebalo biti odobreno u parlamentu, a ni za tu opciju, čini se, nema dovoljno ruku u njemu.