RATNIK I ZAVODNIK

Kako BBC vidi generala Gotovinu?

11.04.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Četiri dana prije objavljivanja presude generalu Anti Gotovini, BBC je objavio njegov kratak profil na svojim internetskim stranicama. Bez ikakve namjere da o Gotovini pišu vjerodostojno, tekst je čudna kombinacija konstrukcija iz haške optužnice i romansirane Gotovinine biografije iz pera Nenada Ivankovića

Sam nepotpisan tekst na BBC-ju počinje krivim podatkom da je Oluja trajala tri mjeseca. 'Kada je Ante Gotovina vodio Hrvatsku vojsku u oslobođenje Krajine 1995. godine, mnogi su ga njegovi sunarodnjaci gledali kako heroja. Tromjesečna operacija Oluja, kojom je poražena samoproglašena Republika Srpska Krajina (RSK) na teritoriju Hrvatske, dovela je bivšeg francuskog legionara, koji je bio osuđen zbog pljačke i otmice, u sam vrh hrvatskog nacionalizma', stoji u tekstu.

Piše kako je tijek rata već prvim danim operacije promijenjen, no, piše BBC, nije dugo trebalo da se tužitelji zainteresiraju za navodne ratne zločine 'za koje je general odgovoran u sklopu kampanje etničkog čišćenja'. Autor navodi 150 poginulih srpskih civila i više od 200 tisuća onih koji su svoje kuće napustili u dugačkim kolonama. Spominje se i rašireno uništavanje srpskih mjesta što je 'aktivno poticao Gotovina'. Nakon prvog dijela teksta koji se temelji navodima iz optužnice, autor se prebacuje na Gotovinu 'hedonista, playboya, ratnika fatalnog za žene.

Spominje se tako da je Hrvatsku napustio sa 16 godina te da je neko vrijeme proveo na trgovačkom brodu prije pridruživanja Legiji stranaca. Tamo je, piše BBC, izgradio reputaciju neustrašivog vojnika s istančanim ukusom za lijepe žene.

Borio se u Čadu te je većinu vremena tijekom 1980-ih godina proveo u Latinskoj Americi, posebno u Guatemali, gdje je poučavao paravojne postrojbe. Slijedila je služba u Paragvaju, Kolombiji, Argentini i Brazilu tijekom koje je Gotovina dobio i francusko državljanstvo.

Piše kako je Gotovina bio sklon životu na visokoj nozi; spominje se Kanarsko otočje kao redovita destinacija Ante Gotovine. Tamo se oporavljao od ratnih ozljeda, ali i postao aktivan član paragliding kluba na otoku Gran Canaria. Spominje se da je na istom otočju, samo na otoku Tenerife uhićen 2005. te potom izručen haškom sudu.

'Tijekom 1980-ih Gotovina je sudjelovao u skandalu: francuski sud osudio ga je zbog pljačke i otmice, a povezivalo ga se i s desničarskim političarima', piše BBC i u tom kontekstu spominje Franju Tuđmana.

Gotovina je uskoro postao jedan od vrhovnih zapovjednika Hrvatske vojske boreći se i na bosanskom frontu 1994, prije nego što je preuzeo zapovjedništvo nad Olujom. U BBC-jevom profilu generala Gotovine našao se i Stjepan Mesić koji je, kako piše, Gotovinu i još šest hrvatskih generala 2000. poslao u prijevremenu mirovinu nakon što su odbili surađivati u istrazi ratnih zločina. Godinu nakon toga stigla je i optužnica iz Haaga te je ubrzo nakon toga Gotovina pobjegao. Potjera za njim trajala je četiri godine, a prekinuta je tijekom večere na otoku Tenerife, završava nepoznati autor s BBC-ja.