VLASNIČKO PRESLAGIVANJE

Kajin: Glas Istre preuzima Styrija

31.03.2014 u 18:23

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin izjavio je danas u Pazinu da je Istra u posljednje vrijeme "uništena i pokradena" te je "postala prostor medijskih nesloboda i neviđenog nepotizma", ustvrdivši kako se od 2007. medijski prostor u Istri kupovao javnim novcem.

"Pred Glasom Istre je još jedno vlasničko restrukturiranje, a iza njega je jedno od najsramnijih razdoblja uređivanja nekog medija, ne samo u Istri već u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Kajin na konferenciji za novinare, komentirajući loše financijsko stanje u Glasu Istre, jedinim istarskim dnevnim novinama.

Tvrdi kako se od 2007. godine do danas medijski prostor u Istri "kupovao isključivo javnim novcem" te da je riječ o desetcima milijuna kuna kojima se, kako kaže, "glancao lik i djelo vladajuće ekipe koja je pokrala i pokorila Istru".

Po Kajinovim riječima, informacija da će navodno Styria, zajedno s nekim istarskim tvrtkama preuzeti Glas Istre, nije "ohrabrujuća".

"Styria ima danas Večernji list, kao desnu novinu i ne bih volio da Austrijanci zadaju smrt istarskom antifašizmu kojeg sam ja uveo u programsku deklaraciju IDS-a. No, što god bilo, bit će neusporedivo bolje od dosadašnje uređivačke politike Glasa Istre", poručio je Kajin.

Dodao je da se on oduvijek zalagao za slobodu riječi i govora i uvijek je bio protiv politike u medijima.

Inače, Boris Vincek, predsjednik podružnice Hrvatskog novinarskog društva (HND) u Glasu Istre i Paulo Gregorović, sindikalni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre prošli su tjedan u otvorenom pismu radnika Glasa Istre naveli da su "Županijskom državnom odvjetništvu u Puli, a na znanje i Policijskoj upravi istarskoj podnijeli kaznenu prijavu protiv Alberta Faggiana i Slavena Žmaka zbog toga što su nesavjesnim poslovanjem u tvrtkama iz Grupe Andre' (u koju spadaju Glase Istre novine d.o.o., Glas Istre trgovina d.o.o., RTD d.o.o. i Novi list d.o.o.) napravili štetu na teret tvrtki koje zastupaju".

To je, kako navode, "u Glasu Istre dovelo do problema solventnosti, kašnjenja isplate plaća zaposlenima, kao i učestale blokade žiro-računa".

"Sumnjamo da je do nesavjesnog poslovanja došlo tako što je Uprava uzimala na povezane tvrtke (Novi list d.o.o. i Glas Istre trgovina d.o.o.) niz kredita, a druge tvrtke (npr. Glas Istre novine d.o.o.) opteretila jamstvima. Faggiana i Žmaka prijavili smo i zato što nisu dostavili valjane platne liste temeljem kojih bi radnici mogli putem Fine ovršiti račun tvrtke gdje rade, a koja im neredovito isplaćuje plaće, a pitanje je plaća li im sva davanja", naveli su u otvorenom pismu Vincek i Gregorović.