posjet sad-u

Kaja Kallas spremna je biti sljedeća šefica NATO-a: 'Gdje su skeptici?'

15.11.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Estonska premijerka Kaja Kallas izjavila je u utorak u Washingtonu da je zainteresirana za preuzimanje čelnog mjesta u NATO-u, dok je taj obrambeni savez iz doba Hladnog rata preokupiran ruskim ratom u Ukrajini, ali i fokusiran na zajedničke strategije protiv Kine i drugih novih prijetnji

Upitana bi li voljela da bude uzeta u obzir za ulogu čelnice NATO-a nakon što aktualni glavni tajnik Jens Stoltenberg konačno odstupi s dužnosti, Kallas je u razgovoru za Politico pred okupljenom publikom odgovorila jednostavno: 'Da'. I zaradila pljesak.

Taj odgovor i njezin estonske premijerke posjet SAD-u događaju se u vrijeme rastuće zabrinutosti u Europi, posebno među čelnicima baltičkih i istočnoeuropskih zemalja poput Estonije, da bi američka potpora ratnim naporima Ukrajine mogla popustiti. Istovremeno, NATO preuzima ulogu ključne sile u potpori Ukrajini, nastavljajući se suprotstavljati ruskoj invaziji projicirajući snagu i jedinstvo u suočavanju s novim prijetnjama kao što su Kina, umjetna inteligencija i drugi izazovi.

Kallas je optimistična u pogledu Ukrajine i vjeruje da će Kijev u konačnici prevladati u svojim naporima da odbije rusku invaziju. Ipak, raste zabrinutost s obje strane Atlantika da se Ukrajina i Rusija približavaju zastoju na bojnom polju.

'Potpuno razumijem i vjerujem da je pobjeda moguća', rekla je Kallas, naglašavajući da Ukrajina može dobiti ovaj rat. Odbacila je tvrdnju da je sukob na mrtvoj točki, rekavši da takva projekcija stanja na bojnom polju služi ruskim interesima.

'Nemojmo upasti u tu zamku', kazala je Kallas, koja se prethodno sastala s dužnosnicima administracije američkog predsjednika Joea Bidena i zakonodavcima na Capitol Hillu.

  • +8
Kaja Kallas Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Otkrila je da je bila ugodno iznenađena kada je otkrila da su 'skeptični' američki političari angažiraniji nego što je očekivala.

'Zapravo sam imala vrlo, vrlo dobar sastanak sa svim tim ljudima, pitala sam veleposlanike kada ćemo se sastati s onima koji su skeptični', našalila se Kallas. 'Imali su puno pitanja i pokušala sam na sva odgovorit. Ali čini mi se da još uvijek, znate, pretresamo svoje ideje i ne čini mi se da smo u tome jako udaljeni', kazala je Kallas.

'Ono što želimo imati je održivi mir. I naravno, znate, američka potpora u tome je ključna', zaključila je estonska premijerka.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'