PIŠU SE IMOVINSKE KARTICE

Kada ćemo doznati koliko su teški novi ministri i zastupnici?

31.10.2016 u 09:24

Bionic
Reading

Koliko ministri imaju stanova, kuća, koje automobile voze, koliko im zarađuju supružnici, sve bi se to trebalo uskoro doznati jer dužnosnici imaju rok od 30 dana od stupanja na dužnost za predaju imovinskih kartice Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Kakva je financijska slika Vlade premijera Andreja Plenkovića, ali i novih i starih saborskih zastupnika, uskoro ćemo doznati s obzirom da imaju rok od 30 dana za predaju imovinskih kartica od dana stupanja na dužnost. Za ministre je taj rok počeo teći 19. listopada kada su potvrđeni u Saboru, a rok za saborske zastupnike počeo je teći pet dana ranije kada je Sabor u ovom sazivu konstituiran.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković za tportal je objasnila čije se sve imovinske kartice očekuju. 'Novi dužnosnici, mislim recimo, na ministra koji nije bio ministar ranije, trebaju ih podnijeti u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost. Oni dužnosnici, koji su ponovno imenovani na istu dužnost, npr. ministar financija, trebaju u roku od 30 dana predati imovinsku karticu, ali samo za novi mandat.'

Tko je već predao karticu?

Oni ažurniji već su predali svoje imovinske kartice koje su dostupne na stranicama Povjerenstva. Riječ je o saborskim zastupnicima Darinku Kosoru, Robertu Jankovicsu, Mihaelu Zmajloviću, Siniši Hajdašu Dončiću, Milanki Opačić, Ireni Petrijevčanin Vuksanović, Peđi Grbinu. Imovinske kartice po prestanku mandata podnijeli su Pero Čorić, Jaroslav Pećnik, Ladislav Ilčić i Dražen Pros.


To znači, da po isteku dužnosti u prošloj Vladi ne moraju predati imovinsku karticu za kraj mandata, već samo novu.

'Oni dužnosnici koji su, poput Bože Petrova koji je bio potpredsjednik Vlade, a sada je predsjednik Sabora, mijenjali dužnost trebaju u roku od 30 dana podnijeti jednu za kraj mandata i jednu za početak mandata', napominje Orešković. Isto tako imovinsku karticu za kraj mandata moraju predati svi dužnosnici koji više ne obnašaju dužnost poput bivšeg premijera Tihomira Oreškovića.

S obzirom na to da dužnosnici kartice više ne podnose u pisanom obliku već u elektroničkom, cijeli proces objave kartica neusporedivo je brži nego ranije. 'Sada, ako je kartica ispravno podnesena, sustav je dodjeljuje jednom od članova Povjerenstva na provjeru. Ako je sve u redu, ona je u roku od nekoliko sati vidljiva na internetu', dodaje.

'Znaju se zabuniti ukoliko, recimo, obnašaju dvije dužnosti, onda dolazi do tehničkih omaški. To onda pošaljemo na ispravak i to je početak jednog upravnog postupka', objašnjava Orešković.

'Imaju rok od 15 dana za ispravak ili nadopunu imovinske kartice. To se kod dijela dužnosnika radi pisanim putem. Povjerenstvo šalje preporučeno poštom kako bi se izvršila osobna dostava. Kod Keruma smo imali problema jer se nije mogla izvršiti osobna dostava', prisjeća se Orešković.'No i to se može izbjeći ako dužnosnik pristane na elektroničku dostavu podataka i registrira se u sustavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa'.