JEDAN OD 'SIROMAŠNIJIH'

Prvi doznajemo: Ovo je imovinsko stanje Andreja Plenkovića

05.09.2016 u 13:28

  • +3

Vinogradi 80

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/tportal.hr

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i kandidat te stranke za premijera na parlamentarnim izborima, koji se održavaju u nedjelju, Andrej Plenković otkrio nam je konačno svoje imovinsko stanje. Sudeći prema podacima koje navodi, Plenković je jedan od 'siromašnijih' vodećih hrvatskih političara

Andrej Plenković vlasnik je dvoetažnog stana od 187 metara kvadratnih neto stambene površine na zagrebačkoj adresi Vinogradi 80, koja se nalazi u sjevernom dijelu grada, nedaleko od Tača, omiljenog restorana šefa SDP-a Zorana Milanovića i drugih pripadnika političke i poslovne elite. U zemljišnim knjigama, kako pokazuje izvadak koji tportal ima u posjedu, taj stan uveden je s kvadraturom od 230 m2 bruto stambene površine. Plenković nam je otkrio svoje imovinsko stanje nakon što smo mu napomenuli da imamo dokument koji pokazuje da je vlasnik stana od 230 kvadratnih metara.

'Stan na adresi Vinogradi 80, u kojem živim sa suprugom i sinom, jedina je nekretnina u našem vlasništvu. Kupio sam ga 2003. i platio ga 201.000 eura, a kupljen je od prodaje obiteljske imovine i dijelom od mojih tadašnjih prihoda od nesamostalnog rada. Kako sam nekoliko godina živio u inozemstvu, stan je bio u najmu', otkriva Plenković.

Razliku u kvadraturi (187 m2) u odnosu na onu upisanu u zemljišne knjige (230 m2) objašnjava činjenicom da se stan nalazi u zgradi izgrađenoj prije dvadesetak godina, a u to doba upisivala se bruto površina.

'Prema danas važećim propisima, neto korisna stambena površina je 187 m2. Riječ je o zgradi s četiri stana. Moj se stan nalazi na trećem i četvrtom katu, a ima i potkrovlje. Kad se odbije površina koju zauzima stubište, stvarno korisna stambena površina zapravo je 130 m2. Imamo dnevni boravak s blagovaonicom, tri sobe, dvije, tri terase, kupaonicu i WC. Potkrovlje ima 27 m2', detaljno objašnjava Plenković.

Supruga šefa HDZ-a Ana Maslać Plenković vlasnica je osobnog automobila Passat iz 2011. i to im je, naglašava Plenković, jedini automobil.


Nema vinograde, kredit ni ušteđevinu

Osim tog stana i automobila, kaže Plenković, ni on ni supruga nemaju ništa osim svojih redovnih mjesečnih primanja koja ostvaruju na svojim radnim mjestima. Plenković je zastupnik na plaći u Europskom parlamentu (8.000 eura), a supruga je voditeljica saborske Službe za pravne poslove i ljudske potencijale.

Predsjednik HDZ-a ističe kako su netočni napisi da posjeduje vinograde i zemlju na otoku Hvaru, odakle potječe njegova obitelj, jer sve to pripada stricu i starijim članovima obitelji.

Plenkovićevi nisu zaduženi kreditima, nemaju ni ušteđevine, jedina je ušteđevina ono što ostane na njegovu računu od europarlamentarne plaće. Vlasnik je i 60 dionica Hrvatskog Telekoma

Na koncu Plenković za tportal kaže kako mu je žao što je ispalo da ne želi otkriti svoje imovinsko stanje jer kod njega nema 'nikakvog muljanja, mita i korupcije, privatizacije, baš ničega što ne bi bilo vjerodostojno'.

'Nisam u ovo ušao s figom u džepu. Kad ste me tražili podatke, bio sam prezauzet obvezama nakon preuzimanja stranke i pripremama za izbore. Pokušao sam ljetos prijaviti imovinsku karticu pri saborskom Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, ali su mi rekli da to nije moguće sve dok ne postanem dužnosnik u Hrvatskoj. Kad budem izabran, uredno ću sve ove podatke, sukladno zakonu, u imovinskoj kartici i prijaviti Povjerenstvu', rekao je Plenković za tportal.