bivši potpredsjednik

Junqueras: Opet ćemo organizirati referendum o samostalnosti Katalonije

28.01.2020 u 17:36

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španjolske, rekao je u utorak kako će pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika organizirati novi referendum

Referendum je nešto normalno a mi ga želimo opet provesti. I učinit ćemo to“, rekao je Junqueras u katalonskom parlamentu.

On i još petero političara svjedočili su u utorak pred jednom istražnom komisijom u katalonskom parlamentu, što im je bio prvi izlazak iz zatvora nakon osuđujuće presude u listopadu. Komisija istražuje primjenu članka 155. španjolskog ustava kojim je u jesen 2017. Madrid bio preuzeo direktnu kontrolu nad Katalonijom.

Ispred parlamenta u Barceloni, kojeg je čuvala policija, stotinjak prosvjednika pozdravilo je osuđene zagovornike nezavisnosti vičući „Nezavisnost“ i „Sloboda političkim zatvorenicima“.

Katalonska vlada je u listopadu 2017. organizirala referendum premda ga je bio zabranio španjolski Ustavni sud, a onda je proglasila republiku Kataloniju. Madrid je odgovorio preuzimanjem direktne kontrole nad tom autonomnom pokrajinom na sjeveroistoku gdje je raspisao prijevremene parlamentarne izbore. Na njima su opet pobijedile stranke za nezavisnost koje su zadržale većinu mjesta u katalonskom parlamentu.

Nova španjolska lijeva koalicijska vlada premijera Pedra Sáncheza najavila je za idući mjesec sastanak s katalonskom regionalnom vladom predvođenom predsjednikom vlade Quimom Torrom. Razgovarat će o budućem statusu Katalonije, gdje nastane 19 posto španjolskog BDP-a. Sastanak Sáncheza i Torre održat će se 6. veljače te bi na njemu trebao biti dogovoren raspored pregovora, rekla je u utorak španjolska ministrica i glasnogovornica vlade María Jesús Montero.

Dijalog je bio uvjet da Katalonska republikanska ljevica (ERC), čiji je vođa Junqueras, podrži Sánchezovu vladu tijekom glasovanja u španjolskom parlamentu. ERC je donio prevagu ljevici protiv desnice, koja kritizira premijera zbog „sporazuma sa separatistima“.

Sánchez je zuzvrat obećao razgovore s katalonskim liderima rekavši kako će o njihovom sporazumu glasati stanovnici Katalonije. Nije precizirao o kakvom bi se referendumu moglo raditi i hoće li on biti obvezujući. Tijekom televizijskog intervjua ovaj mjesec rekao je da sporazum neće uključivati ništa što dijeli Španjolsku, te se pozivao na ustav, iz čega se može zaključiti kako neće pristati na referendum o nezavisnosti.