Juha od batata

Juha od batata

02.02.2012 u 10:05

Bionic
Reading

... samo za juharoše pristigla iz toplijih krajeva u hladnije. Brazilski recept, namirnice s placa i juha koja više nalikuje kakvom varivu mmmm ...

Idealan pripravak za današnji, hladno sunčani dan! Probajte, a ja se odoh grijat'.
Ne mogu pisat' po tipkovnici koliko mi je hladno za prstiće iako je uključeno grijanje ...


... bijeli ili narančasti - nema veze, važno je da su - batati!

za 4 osobe

250 g batata, oguljenih, skuhanih
1 žlica maslinovog ulja
1 očišćeni i nasjeckani crveni luk
šaka svježeg peršina, nasjeckanog
400 g pelata (1 limenka)
1 žličica kumina
1/2 žličice chillija ili kombinacije začina; chilli, korica naranče, sol i papar
(istu kupite Tamo gdje ste čovjek!)
1 šalica mlijeka
500 g goveđeg temeljca (ja sam se poslužila bio pilećom kockom za juhu, rastopljenom u vodi s dodatkom (1 žlica) domaće, pačje masti)
sol i papar

Ogulite i narežite batate. Smjestite ih u lonac s vodom u koju ste ubacili prstohvat soli. Kuhajte na laganoj vatri cca. 20 minuta.

Kad su omekšali izlijte im vodu i štapnim ih mikserom pretvorite u - pire.

U posebnu posudu ubacite žlicu maslinovog ulja, nasjeckani luk, peršin i pirjajte ih na laganoj vatri. Kad se luk zastakli ubacite pelate i pustite da se sve zajedno krčka 7 do 10 minuta.

U međuvremenu pomiješajte pire batata s jednom šalicom mlijeka i ubacite u mješavinu s pelatima. Promiješajte i prelijte goveđim temeljcem ili kombinacijom koju sam navela u gornjem dijelu recepta.

Neka se sve lijepo kuha još par minuta na laganoj vatri dok ne postane - jedno :). Promiješajte to jedno i dodajte mu kumin, chilli, papar, sol

 


I onda još jednom dobro promiješajte i servirajte toplo
. Uz malo maslinovog ulja i ...


... kakav dobar komad kruha