štetan za čovjeka

Državni inspektorat opozvao ovaj čips zbog povećane količine spoja akrilamida

25.02.2023 u 23:18

Bionic
Reading

Opoziva se Go pure čips cikla, pastrnjak, mrkva i batat od 40 i 90 grama zbog povećane količine akrilamida, izvijestili su u subotu iz Državnog inspektorata RH

'Podrijetlo proizvoda je Belgija, a rok upotrebe je 15. i 22. travnja 2023. Čips na tržište stavlja Biovega d.o.o., u veleprodaji nizozemske tvrtke Udea BV. Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane', izvijestio je Državni inspektorat.

Akrilamid je kemijski spoj prisutan u hrani koji nastaje od prirodno prisutnih tvari (slobodnog asparagina i šećera) tijekom termičke obrade na visokim temperaturama kao što su prženje i pečenje. Potrošači su mu izloženi prilikom konzumacije industrijski proizvedene hrane kao što su čips, kruh, keksi i kava, ali i kroz hranu pripremljenu kod kuće, kao što su primjerice preprženi kruh ili prženi krumpirić. Povećana količina tog spoja u hrani štetna je za čovjeka, a može uzrokovati i rak.