prevelika očekivanja

Jović: Vučićev morbidni govor je podbacio i nije ponudio rješenja

10.09.2018 u 10:57

Bionic
Reading

Posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Kosovu i njegov govor na središnjem trgu Kosovske Mitrovice proteklog vikenda u ponedjeljak je na televiziji N1 prokomentirao politolog Dejan Jović

Vučić je, podsjetimo, proteklog vikenda posjetio Kosovo te je u svojem govoru u Kosovskoj Mitrovici poručio kako je Srbija imala iluziju da je 'velika i moćna' te kako je Slobodan Milošević bio 'veliki lider, ali mu želje nisu bile realne, zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, a pritom nisu postali veći'. Srbijanski predsjednik je, također, kazao kako se 'danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo' te je poručio da 'Srbija više nema glava koje će slati u ratove' pa je sunarodnjake pozvao na mir i prisebnost jer su potrebni Srbiji koja namjerava postati razvijenija i ekonomski stabilnija.

Gostujući u emisiji 'Novi dan' televizije N1, politolog Dejan Jović prokomentirao je Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici.

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti ocijenio je kako je Vučićev govor 'malo podbacio jer su očekivanja bila jako velika'.

'Vučić je zadnjih nekoliko mjeseci najavljivao novu ideju koja se temeljila na korekciji granica na Kosovu i očekivali smo da kaže na što konkretno misli. Razlog zbog kojeg nismo čuli što konkretno misli o razgraničenju je taj što bi to izazvalo velike kritike. Primjerice, o tome ne misle isto u Njemačkoj, kao u EU-u i SAD-u te je došlo do podjela. Govor je bio morbidan ako se gledaju vrlo snažni izrazi koje je koristio, poput lomača, strijeljanja, krvavih glava, ambisa, 'ubilo nas je 20. stoljeće', koji po tom sudu nisu korisni. Ali čuli smo poruku Albancima o tome da je potreban kompromis, da se Srbija ne okreće ratu, već radu. Što se tiče Miloševićeve politike, govor je bio ambivalentan, bilo je pohvale i kritike. Govor je prije svega bio okrenut postizanju kompromisa i to prema Albancima, mišljenja je Jović.

Politolog se osvrnuo i na Vučićeve ideološke poruke te je ocijenio kako srbijanski predsjednik nije ništa izravno kazao o Jugoslaviji, o samoj Srbiji ili velikoj Srbiji.

  • +8
Predsjednik Vučić obratio se javnosti vezano uz Kosovo i Metohiju te populacijsku politiku Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

'Vučić je u ovom govoru izrazito govorio protiv nebeske Srbije. Niti jednom nije spomenuo Pravoslavnu crkvu niti je tamo bio ijedan svećenik i to je novo u kontekstu Miloševićeva vremena, koji ih je htio imati uz sebe. On to izrazito odbacuje i zalaže se za realizam, a to je i zbog njegova sukoba s Pravoslavnom crkvom. Bilo bi jako važno čuti što Vučić konkretno misli o podjeli Kosova. Pitanje je sada kako prevladati tu podjelu Kosova. Nakon ovog govora vidi se da Srbija nema nikakva plana za reintegraciju ili neko drugo rješenje', smatra Jović.

'Vučić je rekao - pokušao sam, ali postoje otpori u EU, onda ništa, možda to riješi neka druga generacija.' Njihova oporba, uključujući Pravoslavnu crkvu, kaže - zašto ne bismo čekali 40 godina, možda ćemo u budućnosti dobiti više. Vučić kaže 'ne', jer što budemo više čekali, dobit ćemo manje. Vučić je pritisnut od EU-a, iako je on to jučer negirao. Ako ga EU gura prema nekom sporazumu, a ako on nije zadovoljan, pokušat će ga izbjeći. Čini mi se da je odgađanje izglednije nego dogovor, a to znači pobjedu opozicije u Srbiji. Čak i ako se postigne dogovor Albanaca i Srba, to još uvijek neće značiti da će Srbija i Kosovo ući u EU', kazao je Jović na upit što je Vučić htio reći kad je spominjao da bi se pitanje Kosova moglo riješiti za 10 do 20 godina.

>>> Propada Vučićev posjet Kosovu koji je trebao biti njegov Gazimestan

Upitan pak kad bi se to moglo riješiti, Jović je kazao kako bi 'volio što prije', uz dodatak da mu se čini da 'stvari sada idu u drugom smjeru'.

'Sada imamo Brexit, nakon izbora u EU sljedeće godine imat ćemo suverenističkiji i više populistički parlament, a sve je više vlada u EU koje ne zagovaraju proširenje Unije'.

Vučićev govor na Kosovu Izvor: Društvene mreže / Autor: Anel Grbovic

Jović se osvrnuo i na Vučićevo spominjanje Hrvatske te je prokomentirao kako srbijanski čelnik nije govorio o Hrvatskoj, već ju je spomenuo u kontekstu neuspjeha Miloševićeve politike spominjući Knin i Kosovo, a gdje je bilo uporište takve politike, dodavši kako je u govoru napravio odmak od te politike, iako ne na jasan način.

Na upit što znači kada Vučić kaže da će Srbija braniti svoje interese na Kosovu, spominjući pritom upotrebu oružja, Jović je kazao kako su predsjednikove izjave 'kontroverzne i nejasne'.

  • +6
Susret Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

'Vučić ne koristi izraz 'nikad nećemo upotrijebiti oružje', već 'gotovo nikada'. Nije potpuno jasno kako bi on zaštitio Srbe, ali kada se radi o odmaku od Miloševićeve politike, kaže 'bez kapi krvi postigli smo više'. To je direktan odgovor na tu politiku. On kaže: 'Mi danas radimo, a ne bijemo se s nekim'', mišljenja je Jović te je analizirao i moguće pomake u odnosnima Hrvatske i Srbije.

>>> Srbijanski predsjednik kaže kako Srbija ima tri cilja na Kosovu

'Ako nema pozitivnog pomaka, kakvog smo imali kod Josipovića i Tadića, onda je bolje da nema razgovora, da se pusti jedan period tišine. Moramo tu istaknuti da dvije zemlje jedna drugoj više nisu prioriteti. Za Srbiju je važnije pitanje Bošnjaka u BiH i Albanci, a RH više ne gleda na Balkan; predsjednica gleda prema Baltiku, a premijer prema Bruxellesu. Možda sada kada više nismo važni jedni drugima ima prostora za neki napredak', zaključio je Jović.