SIMPATIJE DILJEM REGIJE

Jovanka je bolje, pomoć joj nude iz cijele bivše Jugoslavije

03.09.2013 u 10:24

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić potvrdio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da se Jovanka Broz (89), udovica bivšeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita, osjeća bolje

Ljajić je jedan od rijetkih predstavnika vlasti koji je u posljednjih nekoliko godina brinuo o Jovanki Broz, kojeg je ona rado primala i s kojim je direktno komunicirala.

'Taj oporavak teče pozitivnim tokom', rekao je Ljajić.

U svakom slučaju, nastavio je Ljajić, nama preostaje sad da rješavamo njene praktične probleme.

'To su dugogodišnji problemi s kojim se ona suočava. Od toga da još uvijek nema riješeno pitanje elementarnog stanovanja u pristojnim uvjetima, do rješavanja nekih statusnih problema vezanih za imovinsku raspravu koja nikako da završi i koja je godinama unazad iz potpuno neobjašnjivih razloga zaustavljena. Ja sam u petak razgovarao s članovima njene rodbine, ponovno ću se sastati s njima, imao sam razgovore u Vladi na koji način te probleme rješavati prije nego ona skoro izađe iz bolnice', izjavio je Ljajić za AA.

Na pitanje znači li to da bi Jovanka Broz zaista uskoro mogla napustiti bolnicu, potpredsjednik Vlade Srbije nije mogao odgovoriti.

'Pa, to je sada procjena liječnika, oni su zasad zadovoljni sadašnjim tokom (njenog) oporavka. Teško je u ovom trenutku predviđati kad bi mogla napustiti bolnicu', dodao je.

Rasim Ljajić istaknuo je da u srbijanskoj vladi sada imaju razumijevanja za probleme Jovanke Broz.

'Vjerujem da ćemo to uspjeti uraditi i osigurati neophodna sredstva da se to učini', ocijenio je.

Poštuju je od Makedonije do Slovenije

On ističe da je Jovanka Broz simbol jednog vremena.

'Ona je morala imati status koji dolikuje ženi nekadašnjeg predsjednika države, ma kakva ta država bila. Ona apsolutno nije kazneno gonjena za bilo koje djelo. Ona je imala neviđene simpatije od Makedonije do Slovenije. Prvi put kad sam bio kod nje, meni su se javili brojni građani i firme koje su izražavale spremnost da pomognu. Bile su čak tri građevinske firme iz Makedonije koje su htjele doći i pomoći u rekonstrukciji, u renoviranju njene kuće. Bilo je mnogo poziva ljudi s područja bivše Jugoslavije, što dovoljno govori o još uvijek nekom ugledu koji ta žena ima na prostoru cijele bivše Jugoslavije. To je skoro nevjerojatno', objašnjava Ljajić.

Izbačena iz doma kao u vestern filmovima

Otkriva da je za Jovanku Broz prioritet 'da se ta imovinska rasprava što prije okonča'.

'Njena prava su time povrijeđena, ona je bukvalno izbačena iz svoje kuće u Užičkoj ulici. Tada je prebačena u kuću gdje je dosad bila. Način kako je to učinjeno više nalikuje na snimanje vestern filma nego na realnost koju čovjek može zamisliti. Ona ne traži ništa više, ni manje, osim onog što njoj pripada. Naravno, to jest stvar sudskih instanci, mi ne možemo utjecati, ali to je nešto na čemu ona inzistira', rekao je Ljajić.

'Druga stvar je da se osiguraju elementarni uvjeti za život, s obzirom da, iako je riječ o velikoj vili, ona je u zapuštenom stanju. Mi smo pokušali renovirati pojedine dijelove vile. Tako da su i arhitekti koje sam izdvojio govorili da je tu nužna temeljna rekonstrukcija, da je neophodno da i ona napusti tu kuću, što ona, s druge strane, ne želi učiniti. Tako da ćemo vidjeti na koji način ćemo uspjeti to riješiti i sanirati objekt u kojem se dosad nalazila'.