OKRUGLI STOL FPZ-a I GONG-a

Josipović opet o 'obavještajnom podzemlju'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.03.2010 13:34
  • Objavljeno 29.03.2010 u 13:19
ivo josipović

ivo josipović

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Zakone koji reguliraju izborne procese treba objediniti u jedinstveni izborni zakonik, zaključak je današnjeg okruglog stola 'Iskustva s predsjedničkih izbora - potreba za jedinstvenim izbornim zakonom', a taj je zaključak podržao i predsjednik države Ivo Josipović

Predsjednik Josipović zauzeo se da se što prije pristupi izradi cjelovitog korpusa izbornog zakonodavstva.

'Dignimo glas da se odmah sada počne raspravljati o izbornom zakonodavstvu, ne samo vezano za predsjedničke izbore, već o cjelokupnom izbornom sustavu', poručio je Josipović na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, koji je zajedno s GONG-om organizirao okrugli stol.

Ocijenio je da u primjeni izbornog zakonodavstva ima puno rupa te da bi za njegovu demokratizaciju i učinkovitost bilo primjerenije da svi izbori (parlamentarni, predsjednički i lokalni), kao i propisi koji se odnose na određena pitanja vezana uz izbore, budu objedinjeni u jedan zakonik. 'Došlo je vrijeme za jedan koherentan izborni sustav', dodao je Josipović, koji vjeruje da će nadležne institucije razmotriti sugestije s okruglog stola te prionuti reformi izbornog zakonodavstva.

Da bi izborni i cijeli sustav uopće bio demokratičniji, nužno je, istaknuo je, spriječiti djelovanje obavještajnog podzemlja, odnosno 'pojedinih skupina koje narušavaju demokratski poredak'.

Za objedinjavanje izbornog zakonodavstva zauzeo se i Nenad Zakošek, politolog i potpredsjednik Vijeća GONG-a, koji izostanak paralelnih izbornih procesa smatra bitnim nedostatkom. 'Preporuka je GONG-a da se odmah krene u objedinjavanje zakona o izborima u jedinstveni izborni zakonik, da ne čekamo iduće izbore', poručio je.

Analizirajući u ime GONG-a protekle predsjedničke izbore, Zakošek je kazao da je zamijećen napredak u radu većine institucija nadležnih za izborni proces, u prvom redu Državnog izbornog povjerenstva (DIP), a kritike je uputio Ministarstvu uprave, ocijenivši njegov rad 'birokratski krutim' i 'korakom unatrag' u razvoju izbornog procesa.

GONG-ove je prigovore odbacila načelnica Odjela za popise birača pri Ministarstvu uprave Marijana Smiljanić, ističući da se Ministarstvo u svom radu držalo i drži zakona te da je njegove aktivnosti vezane uz izbore pozitivno ocijenila i Misija OESS-a.

Potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić najavila je da će DIP uskoro uputiti opsežnu analizu dosadašnjih izbora nadležnim institucijama, s prijedlozima koje zakonske odredbe treba nadograditi. DIP, dodala je, nema ništa protiv inicijative za izradom jedinstvenog izbornog zakonika, 'ali ne znamo kakav će biti stav politike - jedinstveni zakon ili nadogradnja važećih propisa'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi