STRANE AGENCIJE O INAUGURACIJI

'Josipović obećao borbu protiv karcinoma društva'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.02.2010 19:43
  • Objavljeno 18.02.2010 u 19:37
dp_inauguracija19-180210

dp_inauguracija19-180210

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Svjetske agencije izvijestile su u četvrtak o inauguraciji novoga hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića izdvajajući kao glavne naglaske iz njegova govora borbu protiv korupcije i za pravednije društvo, važnost odnosa sa susjedima i što brži ulazak Hrvatske u EU

'Novi hrvatski predsjednik stupio je u četvrtak na dužnost obećajući beskompromisnu borbu protiv korupcije, što je ključ i za ulazak Hrvatske u Europsku uniju', piše britanska novinska agencija Reuters

'Više nećemo nemoćno stajati dok prljavi novac kupuje hrvatsku imovinu i osvaja gospodarske resurse, omogućava lažne diplome, privilegije i nezasluženo bogatstvo', rekao je Josipović obraćajući se mnoštvu na srednjovjekovnome Trgu svetoga Marka na kojemu se nalaze zgrade vlade i parlamenta, prenosi Reuters.

Ivo Josipović, izvješćuje njemačka novinska agencija dpa, 'inauguriran je u četvrtak za novoga hrvatskog predsjednika, obećajući da će se boriti protiv korupcije i za poboljšavanje životnih uvjeta'. Dpa dodaje da je Josipović u inauguracijskom govoru ponovno obećao 'novu pravdu', što mu je i donijelo izbornu pobjedu u siječnju.

'Josipović je napao korupciju rekavši da državni dužnosnici moraju ukloniti svaku sumnju u sukob interesa te da je za sadašnje gospodarske teškoće dijelom kriva 'katkada kriminalna pretvorba', prenosi dpa

'Premda ga katkada opisuju kao blijeda, Josipović je osvojio izbore u siječnju, uvjerljivo pobijedivši populističkoga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Obećao je 'novu pravdu' Hrvatima koji su postali umorni od neispunjenih obećanja i neobuzdane korupcije', piše dpa.

France presse naglašava da je novi hrvatski predsjednik u inauguracijskom govoru obećao 'što brži' ulazak zemlje u Europsku uniju i pojačanu borbu protiv korupcije, 'karcinoma' društva.

Novi hrvatski predsjednik obećao je, izdvaja AFP, da će 'zajedno s vladom, pokrenuti odlučne poteze i reforme potrebne da Hrvatska što prije postane članicom Europske unije'.

O Josipovićevoj inauguraciji izvijestio je i Associated Press izdvajajući iz njegova inauguralnog govora obećanje da će neumorno ustrajati na jačanju demokracije, boriti se protiv korupcije te da će se usredotočiti na 'odlučujuće poteze i reforme' potrebne za ulazak Hrvatske u EU.

Socijaldemokrat Ivo Josipović u četvrtak je na povijesnom Trgu svetog Marka u zagrebačkom Gornjem gradu položio prisegu kao novi predsjednik Hrvatske, a na inauguraciju su stigli i brojni visoki strani dužnosnici, javlja austrijska novinska agencija APA

Austriju je predstavljao državni tajnik Reinhold Lopatka, u ime predsjednika Heinza Fischera. APA dodaje da je ured austrijskog predsjednika objavio da će Josipović 'najranije moguće' biti pozvan u Beč.

Talijanska agencija ANSA prenosi da je u prvom govoru u svojstvu državnog čelnika Josipović, profesor prava iz socijaldemokratskih krugova, naglasio važnost političkog djelovanja u poštovanju vrijednosti pravde i jednakosti, ljudskih i manjinskih prava te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

ANSA izdvaja da je Josipović u govoru naglasio i važnost održavanja dobrih odnosa sa susjednim zemljama koji su preduvjet mira, stabilnosti i sigurnosti. Slovenska tiskovna agencija (STA) izvješćujući o inauguraciji, iz govora novoga hrvatskog predsjednika izdvaja da je 'u inauguracijskom govoru Josipović sunarodnjake, među ostalim, pozvao da budu hrabri u borbi za pravednije društvo'.

Josipović je u govoru, ističe STA, ustvrdio da u progonu korupcije i kriminala neće posustati.'Za Hrvatsku su, po njegovim riječima, strateški važni dobri odnosi sa susjednim državama te partnerstvo u cijeloj regiji, pri čemu se moraju riješiti sva otvorena pitanja', navodi STA.

Tanjug je, među ostalim, istaknuo da je Josipović u inauguracijskom govoru poručio da se 'moraju riješiti sva otvorena pitanja sa susjedima' te da će 'partnerstvo u regiji, u kojoj će vodeću ulogu imati gospodarski i politički najuspješnije države, rezultirati napretkom svih zemalja'.

Navodeći da su na inauguraciju novoga hrvatskoga predsjednika došli i brojni inozemni gosti, među kojima deset predsjednika država, agencije se osvrću i na izostanak srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića.

AP
tako piše da je 'Srbija bojkotirala inauguraciju zbog hrvatskog priznanja Kosova', dok dpa navodi da je 'Josipovićeva inauguracija narušena izostankom Borisa Tadića' koji nije došao 'u znak prosvjeda zbog dolaska kosovskoga predsjednika Fatmira Sejdiua'.

'Inauguracija, na kojoj su se okupili čelnici većine balkanskih država, naglasila je i tinjajuće napetosti u regiji. Srbijanski predsjednik Boris Tadić nije bio nazočan na svečanosti na koju je došao predsjednik Kosova', ističe Reuters.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi