MEĐUNARODNI DAN NESTALIH U VUKOVARU

Još uvijek nepoznata sudbina 1.024 žrtve rata

30.08.2010 u 15:38

Bionic
Reading

Hrvatska još traga za 1.024 nestale osobe za koji se posljednji trag gubi u ratu '91-'92. godine te još 835 osoba nestalih tijekom akcija Bljesak i Oluja, a riječ je o građanima srpske nacionalnosti, čulo se na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih u Vukovaru

U ukupnom broju nestalih je i 325 Vukovaraca, pa su u Savezu udruga obitelji nestalih i nasilno odvedenih osoba i Udruzi Vukovarske majke, kao organizatorima skupa, posve opravdanim smatrali da se Dan nestalih, nakon osam godina, ponovno održi u Vukovaru. 'Brojka nestalih jako je velika za jednu tako malu zemlju kao što je Hrvatska koja već 19 godina traga za istinom.

Zasigurno se nije učinilo dovoljno u potrazi za istinom, a od prošlogodišnjeg je obilježavanja Dana nestalih obavljeno tek 18 identifikacija. Koliko ćemo još morati čekati da se dozna istina o preostalih 1.024 nestalih', upitao je Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji nestalih i nasilno odvedenih.

Članovima obitelji nestalih u Vukovaru se obratio i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić ustvrdivši kako je Hrvatska znatno iznad svjetskih standarda kad su ekshumacije i identifikacije žrtava rata u pitanju. 'Potpuno je razumljivo da netko tko traži sina punih 19 godina nije zadovoljan i kao čovjek to razumijem. Ova Vlada, kao i sve prethodne, učinile su mnogo na traženju nestalih i doznavanju istine o najmilijima, ali pozivi za punu istinu moraju biti upućeni samo na jednu adresu, a ona je u Beogradu', rekao je ministar Ivić, napominjući kako je potraga za nestalima najveći humanitarni problem Hrvatske.

Odgovorni su najavili i nove ekshumacije žrtava rata u rujnu te podsjetili kako je u proteklih šest godina identificirana 651 žrtva Domovinskog rata.