DIPLOMATSKI IZVORI

Još se nekoliko djevojaka iz Hrvatske pridružilo Islamskoj državi

Bionic
Reading

Uz Doru Bilić, koja je nedavno ranjena u koalicijskim zračnim napadima u Siriji, još su se tri ili četiri mlade hrvatske državljanke iz Hrvatske pridružile radikalnim islamistima

Prema istim izvorima one su prethodno prešle na islam, a potom su se priključile militantnim islamistima.

Zbog delikatnosti informacije naš izvor nije želio detaljnije govoriti o tim hrvatskim državljankama. Ova informacija koju je dobio Jutarnji list podudara se s navodima u nedavnom izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije da sukobi u Siriji u posljednje vrijeme privlače i izvjesni broj žena koje nakon sklapanja brakova s 'džihadističkim' borcima odlaze u ratna područja kao njihova pratnja i potpora.


Podsjetimo, Kako RTL neslužbeno doznaje, ministarstvo unutarnjih poslova zbog ovog slučaja istražuje više sličnih slučajeva u Hrvatskoj. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine pak  raspolaže informacijom da je trideset državljana te zemlje do sada poginulo u Siriji boreći se na strani radikalni islamističkih skupina, izneseno je na ročištu na kojemu je tužiteljstvo zatražilo produženje pritvora za Bilala Bosnića i još četiri osobe osuđene za poticanje na terorističke aktivnosti, prenose u četvrtak lokalni mediji u BiH. Tužitelj Dubravko Čampara naveo je i podatak o 150 bosanskohercegovačkih državljana koji su do sada otišli boriti se u Siriju.

Posljednji zabilježeni smrtni slučaj povezan sa Sirijom je onaj Fatime Mahmutović (54) iz okolice Srebrenika. Prema navodima njenog supruga Fetaha koji je novinarima potvrdio smrt, Fatima Mahmutović je poginula tijekom potrage za dvojicom sinova koji su tamo otišli prije godinu i pol boriti se za radikalne islamističke ideje.

Fatima Mahmutović u Siriju je otišla još prošle jeseni, a vijest o njenoj smrti do supruga je stigla posredno preko članova obitelji koji žive u Beču i koji su u vezi s mlađim sinom Jasminom koji i dalje ratuje u Siriji. On je obitelji i ocu poručio kako mu je mati poginula 's Kur'anom u ruci', piše u četvrtak Dnevni avaz.

Više pročitajte ovdje