MUKE PO ŠKOLSTVU

Jokić: Reforma obrazovanja je propala. Ministarstvo: Nije, sve ostaje kako je i bilo

11.05.2018 u 16:00

Bionic
Reading

U saborsku proceduru Vlada je u četvrtak uputila izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju, ali u njemu nema Okvira nacionalnog kurikuluma, dokumenta koji definira načela, odgojno-obrazovne ciljeve te koncepciju učenja, odnosno temelje reforme

U Ministarstvu znanosti tvrde da Okvira nema jer Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi regulira isključivo osnovno i srednje obrazovanje.

'Okvir nacionalnog kurikuluma, na način na koji je definiran Strategijom i kako je definiran nacrt, obuhvaća i rani i predškolski odgoj i obrazovanje te osnovno i srednje obrazovanje. Da je ostavljen u ovom zakonu, iz njega bismo morali izbaciti dio o ranom i predškolskom odgoju i tako ne bi bio cjelovit', ističu u Ministarstvu.

Na pitanje što će biti s Okvirom ako nije u zakonu u Ministarstvu tvrde da on ostaje krovni dokument koji proizlazi iz Strategije i da će se na temelju nje donijeti te da bi mogao biti cjelovit u drugoj polovici 2018. godine.

Boris Jokić, bivši šef kurikularne reforme, drugačijeg je mišljenja. Smatra da je izbacivanjem Okvira propala reforma obrazovanja.

'Prijedlog izmjena zakona znači potpun kraj koncepta Cjelovite kurikularne reforme na način na koji je ona osmišljena Strategijom obrazovanja i za koju su deseci tisuća ljudi u nekoliko navrata izlazili na ulice. Nije na čast Hrvatskoj to što je neuključivanjem Okvira nacionalnog kurikuluma, Okvira za vrednovanje i ocjenjivanje te Okvira za rad s darovitim i s učenicima s poteškoćama odustala od suvremenog obrazovanja i od ideje da osmisli drugačije obrazovanje za dvije skupine mladih ljudi', kazao je Jokić.

  • +2
Boris Jokić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Smatra da je hrvatska povijest puna neuspjelih reformi obrazovanja i sada je na Ministarstvu i Vladi da osmisle neku novu.

'Ovo što se trenutno radi nema nikakve veze s našim višegodišnjim radom i ne bi se trebalo povezivati s njim', zaključio je Jokić.