BREXIT

Johnson: Moj sporazum Britancima će dati punu kontrolu

01.11.2019 u 21:03

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson kazao je kako će njegov dogovor o Brexitu Britancima dati 'punu kontrolu' nakon što izađe iz EU-a, dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump kazao kako bi on mogao predstavljati smetnju budućem trgovinskom sporazumu između SAD-a i Velike Britanije.

'Svatko tko prouči sporazum može vidjeti da će Ujedinjeno Kraljevstvo imati potpunu kontrolu', rekao je Johnson u petak za BBC na pitanje o Trumpovim komentarima.

SAD je i ranije upozorio Britance da će zadržavanje bliskih odnosa s EU-om nakon Brexita možda spriječiti postizanje bilateralnog trgovinskog sporazuma s Washingtonom.

Trump je o poteškoćama s budućim sporazumima govorio u četvrtak kad je telefonski gostovao u radijskoj emisiji programa LBC. Voditelj emisije bio je Nigel Farage, čelnik stranke Brexit.

Američki predsjednik je u gostovanju pozvao Johnsona da se udruži s Farageom kako bi stvorili 'nezaustavljivu silu', a za čelnika laburista Jeremyja Corbyna je kazao kako bi bio vrlo loš za Veliku Britaniju. 

Johnson je u petak, u odvojenom razgovoru za televiziju ITV, upitan bi li pristao na podršku Faragea na izborima 12. prosinca, koji je to uvjetovao odbacivanjem sporazuma postignutim s Bruxellesom. 

'Imamo fantastični dogovor za koji nitko nije vjerovao da ćemo dobiti', rekao je britanski premijer. 

'Čim se vratimo sredinom prosinca, možemo ga provesti', neizravno je odgovorio Johnson.