novi premijer

Johnson izraziti pobjednik prvog kruga izbora za nasljednika Therese May

13.06.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Boris Johnson, kandidat za novog čelnika torijevaca koji je obećao Brexit 31. listopada s dogovorom ili bez njega, u četvrtak je došao korak bliže vođenju Velike Britanije nakon što je u prvom krugu izbora dobio daleko najviše potpore zastupnika Konzervativne stranke za nasljednika premijerke Therese May

Tri godine nakon što su se Britanci s 52 posto glasova 'za' i 48 posto glasova 'protiv' odlučili za napuštanje Europske unije, Velika Britanija se kreće prema mogućoj krizi oko Brexita jer je većina kandidata koji imaju ambiciju naslijediti May spremna napustiti Europsku uniju i bez dogovora.

No britanski parlament je najavio da će pokušati izbjeći takav izlazak za koji investitori upozoravaju da bi mogao izazvati šokove na financijskim tržištima i uzdrmati svjetsko gospodarstvo.

Johnson, bivši ministar vanjskih poslova i gradonačelnik Londona u dva mandata, u prvom je krugu dobio podršku 114 konzervativnih zastupnika od 313 koliko ih je glasovalo.

Od ostalih deset kandidata najuspješniji su bili trenutni ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt s 43, ministar okoliša Michael Gove s 37, te Dominic Raab, bivši ministar za Brexit s 27 glasova. Iz utrke su ispali Andrea Leadsom, Mark Harper i Esther McVey.

Kladionice su i prije prvog kruga Johnsonu davale 70 posto šanse za preuzimanje torijevaca. On je u četvrtak, nakon glasovanja, zahvalio 'prijateljima i kolegama u konzervativnoj i unionitičkoj stranci na podršci'.

'Oduševljen sam prvim krugom, no još ima mnogo posla pred nama', poručio je.

Idući krugovi izbora održat će se 18., 19. i 20. lipnja, dok ne ostanu samo dva kandidata. Tada će o novom čelniku pismenim putem glasati i šire članstvo konzervativne stranke. Novi premijer trebao bi biti odabran do kraja srpnja.

Johnson je svoju službenu kampanju započeo u srijedu obećanjem da će izvesti Britaniju iz Europske unije 31. listopada i upozorenjem svojoj konzervativnoj stranci da 'odgoda predstavlja poraz'.

'Nakon tri godine i dva propuštena roka, moramo napustiti EU 31. listopada', naglasio je.

Johnson je podršku u svojoj stranci dobio tvrdnjom da samo on može spasiti torijevce tako što će napokon provesti Brexit. Stranci se pridružio nakon što se proslavio kao novinar u Bruxellesu koji je napadao Europsku uniju.

Neke Europljane je uoči referenduma uznemirio tvrdnjama da su ciljevi EU-a slični onima Adolfa Hitlera i Napoleona.

Svojom dovitljivošću i ekscentričnim stilom izvukao se iz niza skandala, kao kad je dobio otkaz iz stranačkog tima za smišljanje mjera jer je lagao o svojoj izvanbračnoj vezi.

No gdje drugi nisu to uspijevali, Johnson je postajao sve popularniji, što je kulminiralo dvjema pobjedama na izborima za gradonačelnika Londona, grada koji teži ljevici, 2008. i 2012.