razlaz

Novi čelnik u Londonu neće utjecati na stajalište EU-a

11.06.2019 u 17:33

Bionic
Reading

Izbor nasljednika britanske premijerke Therese May neće utjecati na sadržaj dogovora o izlasku koji je London već postigao s Europskom unijom, istaknuo je u utorak glasnogovornik Europske komisije

"Suzdržat ćemo se od zauzimanja bilo kakva stajališta koje bi moglo utjecati na utrku za čelnika konzervativne stranke", reagirao je Margaritis Schinas, odgovarajući na pitanje o prijetnji favorita za nasljednika Therese May, Borisa Johnsona, da neće platiti račun za Brexit.

"Izbor novog premijera neće promijeniti parametre onoga što je na stolu", rekao je ipak glasnogovornik EK-a, smjerajući na dogovor o izlasku koji je vlada May zaključila s EU-om u listopadu 2018.

"Ono što je na stolu Komisija je uspješno postigla pregovorima i odobrile su zemlje članice", dodao je.

Neki kandidati za nasljednika Therese May, koja je u petak podnijela ostavku na dužnost predsjednice Konzervativne stranke, kažu da žele ponovo početi pregovore s Europom.

EU već mjesecima opetuje da više nema smisla ponovo otvarati dogovor o povlačenju koji su britanski zastupnici triput odbili.

Boris Johnson je pak zaprijetio da neće podmiriti troškove Brexita, to jest iznos predviđen u ugovoru o razlazu, ako EU ne prihvati najbolje uvjete izlaska za njegovu zemlju.

U postignutom dogovoru se ne navode brojevi, ali se navodi metoda i načela za izračun svote koju London mora podmiriti. Britanska vlada procjenjuje iznos između 40 i 45 milijarda eura.