SUĐENJE INA-MOL

Ježić o 5 milijuna eura koje je obećao vratiti: U ovom času taj novac fizički ne postoji, ali...

04.02.2019 u 12:44

Bionic
Reading

Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL u ponedjeljak je nastavljeno svjedočenjem krunskog Uskokova svjedoka Roberta Ježića koji je na prvom suđenju ispričao da je na račun svoje švicarske tvrtke primio pet milijuna eura od mađarskog MOL-a kao mito za bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera

Prije Ježićeva svjedočenja sudu se obratio Ivo Sanader, piše N1.

Sanader je tražio riječ i kazao da svako ima pravo na pošteno suđenje te je ustvrdio da bi Ježić, ukoliko su njegove ranije tvrdnje točne, trebao biti suoptuženik. Od suda je stoga zatražio da ispita ima li kakvog dogovora između Uskoka i Ježića, što je ravnateljica Uskoka Vanja Marušić odbacila ističući da dogovora nema i neće ga biti.

'Bili smo više poznanici nego prijatelji'

Ježić je kazao kako je bivšeg premijera upoznao 2000. na ručku koji je organizirao Mladen Barišić. Kazao je da su više bili poznanici nego prijatelji.

'S vremenom smo se počeli više družiti i na tjednoj razini, i to po ručkovima u središnjici stranke, Vladi i kod Sanadera, u njegovoj kući. Pričali smo o politici, stranci i o nogometu... Tada sam bio poduzetnik, zaposlenik švicarske tvrtke...', objasnio je Ježić.

'Početkom 2009. Sanader mi je rekao da očekuje 10 milijuna eura od MOL-a i da vidim kako bi se to moglo realizirati. Ja sam rekao da ću provjeriti i da ću mu se javiti', rekao je Ježić.

'Donosim Sanaderu podatke o računu'

'Nakon toga obavio sam razgovor u Švicarskoj s direktorom svoje firme u kojoj sam bio manjinski vlasnik i na neki način mi daje dozvolu da se može potpisati konzultantski ugovor. Vraćam se u Zagreb i nosim podatke o računu na koji se to može...', rekao je Ježić.

Nakon toga mjesecima se nije događalo ništa, a Sanader bi znao sporadično pitati ima li što. Ništa se nije događalo do svibnja 2009., kad je Ježić išao Sanaderu u Vladu i tamo je vidio Josipa Petrovića i Hernadija.

  • +2
Robert Ježić svjedočio na suđenju u aferi INA-MOL Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Novac su uplatile ciparske tvrtke'

'Kada sam ušao u njegov ured, rekao sam mu: 'Ivo, ništa se nije dogodilo.' Sanader je nazvao, koliko sam shvatio, Petrovića i zamolio ga da se vrate, a meni je rekao da sačekam u susjednoj prostoriji. Čuo sam glasove iz prostorije u kojoj je tajnica, prepoznao sam Petrovićev glas... Pretpostavljam da je kod Sanadera ušao samo Hernadi jer je Petrović bio u prostoriji gdje je tajnica. Nakon pet-šest minuta oni su otišli, a Sanader mi je kazao da će sve biti u redu. Pojasnio je da se radi o puno novca pa treba vremena. Pojasnio je da će dio novca biti isplaćen sada, a dio krajem godine', rekao je.

'Novac su uplatile dvije ciparske tvrtke, jedna 2,6, a druga 2,4 milijuna, ne znam tko je bio vlasnik', rekao je Ježić, piše N1.

'Nakon ostavke počinjem shvaćati pozadinu'

'Onda su došli ljetni praznici, manje smo se družili, Sanader je dao ostavku. I kad on prestaje biti premijer i biti moćan, počinju se pojavljivati članci i komentari u novinama o odnosima Vlade i MOL-a, vezano za upravljačka prava Ine... Ja tada počinjem shvaćati što je u pozadini tog novca i u 10. mjesecu na zajedničkom putovanju eksplicitno mu govorim da neću u tome sudjelovati i da odbijam primiti drugih pet milijuna. On je reagirao dosta mirno, bez nekakve nervoze', ocijenio je Ježić.

'Sanader mi je rekao kako će se drugi dio isplate novca organizirati bez mene jer sam mu ranije rekao da su švicarski zakoni komplicirani i da isplata neće ići lako.' Ježić je rekao kako nije čuo na koji način bi se organizirao drugi dio isplate tog novca. Novac koji je bio na računu njegove tvrtke, a radilo se o četiri i pol milijuna eura, rekao je, koristio je za isplatu kredita Dioki Holdinga. 'Osoba koja je odlučivala o tome, o novcu, bio je Stefan Hurliman', rekao je.

'U listopadu smo malim avionom otišli na utakmicu u Milano, a sutradan u Zürich. Tamo se sreo s bratom Vladom u hotelu, gdje je rekao bratu da ja izlazim van i da će se drugi dio isplate morati realizirati na neki drugi način. Nije tada rekao kako misli to realizirati', rekao je Ježić.

Gdje je pet milijuna eura?

Na pitanje gdje je pet milijuna eura koje je svjedok obećao da će vratiti, Ježić je rekao: 'Tada sam brzopleto rekao da ću vratiti novac, ne vodeći računa o proceduri koja mora biti odrađena. Unutar knjiga je evidentiran taj novac. Taj novac postoji u stvarnosti, ali u potraživanjima koja Dioki ima prema trećim stranama. U ovom času taj novac fizički u cijelom iznosu ne postoji, ali bi se mogao prikupiti. Postoji neki iznos, ali cijeli iznos ne. Dakle, danas na računu Dioki Holdinga ne postoji iznos od pet milijuna eura', više je puta ponovio Ježić.

Objasnio je gdje je završio novac namijenjen Sanaderu. 'Taj novac, kada je ušao u Xenoplast, na njega je plaćen porez. Novac je korišten za isplatu kredita koji je imao Dioki Holding. Firme su spojene. Slijedilo je njihovo računovodstveno knjiženje. Vidi se gdje je novac', tvrdi Ježić.

Potom opisao poznati ručak u restoranu Marcellino.

"Na poziv Ive Sanadera koji je rekao da je Hernadi u Zagrebu, našli smo se u restoranu Marcelino. Prvo Sanader i ja, a potom se priključio Hernadi. Ja sam mu tom prilikom predao eleborat kako bi se poboljšalo crpljenje etana iz plinskog Želio sam Hernadiju predati eleborat kako bi DIOKI investirao u ekspander s kojim bi se povećala količina etana. Predao sam mu eleborat. Sanader je ručao s nama, a poslije toga sam s Hernadijem", kazao je Ježić nakon čega je zbunjeno pokušao objasniti tko je i kada platio račun za ručak.

Ježić je naime ustvrdio kako je platio prvi račun nakon što je ručao s Hernadijim, a tada se u dogovoru sa Sanaderom navečer ponovno vratio u restoran i platio račun za obrok Sanadera i Hernadija.

Kazao je kako nije čuo nikakav razgovor u vezi bilo kakvog novca te da su Sanader i Hernadi razgovarali na njemačkom.

Nakon tog izlaganja, Sanader je sutkinju upitao zašto Ježića nema na objavljenoj snimci iz restorana

Kako je teklo suđenje

Podsjetimo, na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, uz Sanadera je optužen direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako je i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Iako je isprva govorio da će vratiti novac čak i ako Sanader ne bude osuđen, Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna, iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je ukinuo Ustavni sud, izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem je Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok u slučaju Ina-MOL tereti Sanadera i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, vrati državi 10 milijuna eura.

Sanader i Ježić dijelili su optuženičku klupu u slučaju HEP-Dioki, u kojem su u listopadu nepravomoćno oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu HEP-a i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki.