JAVNA DRAŽBA

Zagreb želi kupiti zemljište propalog Diokija na Žitnjaku, a druga im zemljišta stoje neiskorištena

22.11.2018 u 12:11

Bionic
Reading

Grad Zagreb želi kupiti nekretnine Diokija na zagrebačkom Žitnjaku površine 96 tisuća metara kvadratnih. Početna procijenjena vrijednost zemljišta tvrtke koja je nekad bila u vlasništvu Roberta Ježića, a u međuvremenu je završila u stečaju, iznosila je 62,7 milijuna kuna

Međutim na dosad održana četiri ročišta nije bilo zainteresiranih kupaca i cijena je pri svakom sljedećem pokušaju prodaje padala za deset posto. Pri posljednjem pokušaju zaustavila se na 40,6 milijuna kuna.

U Gradu procjenjuju da bi zemljište trebalo kupiti i iskoristiti ga u gospodarske svrhe. Naime, navode da je Generalnim urbanističkim planom na toj lokaciji najvećim dijelom određena zona proizvodne namjene u koju je moguće smjestiti 'industrijske, obrtničke, zanatske i gospodarske pogone svih vrsta, uključivo željeznički tehničko-putnički kolodvor u Vukomercu, skladišne prostore, poslovne, upravne, uredske i trgovačke građevine'.

U manjem dijelu, napominju u Gradu, određena je gospodarska namjena za trgovačke komplekse te je predviđena mogućnost gradnje velikih trgovačkih centara. O tome hoće li Grad moći sudjelovati u dražbi, odlučit će Skupština Zagreba na sjednici zakazanoj za 13. prosinca.

Dobije li Grad suglasnost, morat će dva dana prije sudjelovanja na dražbi uplatiti deset posto procijenjene vrijednosti nekretnine, a u slučaju da je kupi, morat će uz cijenu podmiriti troškove poreza i sve potrebne pristojbe.

  • +7
Bivši TŽV Gredelj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Grad u svom vlasništvu ima i dvije puno veće nekretnine, koje godinama nije stavio u pravu funkciju, a oko čije su se kupovine lomila koplja. Riječ je o kompleksu Gredelj u samom središtu grada i nekretninama bivše Zagrepčanke u Heinzelovoj ulici.

Agonija Diokija, koja je trajala više od desetljeća, na kraju je rezultirala stečajem.