udar na umjetnost

Jesu li snjegovići u Velikoj Gorici uklonjeni zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja građana?

07.12.2019 u 13:13

Bionic
Reading

Čini se da su iz Velike Gorice, točnije ispred Muzeja Turopolja, uklonjeni su snjegovići, autorsko djelo umjetnika Zdenka Bašića, jer su vrijeđali vjerske osjećaje građana. Snjegovići su uklonjeni netom prije otvaranja izložbe

Jedan od autora, Zdenko Bašić, u razgovoru za N1 rekao je kako je on dobio šturo objašnjenje iz Muzeja da su se ljudi žalili zbog njhovog izgled ali i vrijeđanja vjerskih osjećaja jer su postavljeni u predbožićno vrijeme.

"Moje informacije su da je građanstvo, odnosno vjernici, su bili uvrijeđeni snjegovićima i pritiska je bio i na Grad da se uklone. Ja sam iz protesta zato povukao i s jučerašnjeg otvorenja jer mi je nedopustivo ovakvo nepoštovanje umjetnosti", rekaoje vidno uzrujani autor Bašić. Nitko mu nije objasnio i ispričao se za to što se dogodilo. Otvorenje je bilo jučer i tada su maknuli snjegoviće, a da čak nisu postavljeni ni u prostorima Muzeja Turopolja nego su spremljeni u depo.

Koncept njegove izložbe, kako je objasnio je da se jednim dijelom naslanjaju na priče i legende koje su bile prepričavane u narodu i to jesu legende s poganskim elementima.

'Imam svoj autorski izričaj već 20 godina i kao takvi i snjegovići su malo sablasni jer priče sadržavaju sablasne elemente koji su se vrtili oko krampusa, svetog Nikole, svete Lucije koju su prije, kao dio narodnog običaja utjelovljavale žene iz sela koje su pokrivale lica i na tanjurima nosile svinjske oči kako bi plašile djecu da moraju biti dobri i moliti se Bogu', kazao je Bašić.