ANTIFA AKTIVIZAM

Jesu li ovakvi progoni neonacista u Njemačkoj nasilni?

01.02.2014 u 20:33

Bionic
Reading

Njemački antifašistički aktivisti, studenti i sveučilišni profesori vatreno raspravljaju o tome kako je najbolje reagirati na neonaciste na fakultetima, koji su ujedno i pristojni studenti. Radikalna metoda 'shaming and naming' izazvala je brojne kritike studenata, a neki spominju da su se takvim taktikama služili baš Hitlerovi nacisti

Kako javlja njemački tjednik Der Spiegel, na njemačkim sveučilištima vodi se žestoka rasprava među lijevo i liberalno orijentiranim studentima, aktivistima, profesorima i stručnjacima za neonacizam o tome na koji je način najbolje reagirati na pojavu studenata neonacista.

Tvrdokuhani antifa aktivisti
su se odlučili za radikalan pristup, pa se tako nedavno u Bochumu odigrala neugodna scena na pravnom fakultetu, kada je skupina aktivista odjevenih u odijela Djeda Mraza upala na predavanje o 'osnovama građanskog prava'. Aktivisti su u rukama imali velike kartonske strelice, koje su usmjerili prema 23-godišnjem Michaelu Bruecku. Dotični student je inače poznati član neonacističke organizacije Nacionalni otpor Dortmunda, a i na poziciji u pokrajinskoj organizaciji desnoekstremističke stranke Die Rechte, odnosno, Desnica. 'Vaš kolega je nacist!' vikala su četiri Djeda Mraza, na što je reagirao docent Georg Borges, koji je držao predavanje i kojemu se nije svidio takav agresivan pristup. No kada je aktiviste pokušao izbaciti iz dvorane, stvari su eskalirale, pa se čak i potukao s njima prije nego što su se konačno povukli.

Neugodnoj situaciji bila je izložena i visokorangirana članica NPD-a, koja studira pedagogiju u Hannoveru, kada su je antifa aktivisti na fakultetu prokazali kao neonacistkinju. Institut za politologiju hannoverskog sveučilišta se, pak, kasnije oglasio s osudom nacističkih stavova, no dodao je i da se studente ne smije progoniti te da pravo na obrazovanje moraju imati svi 'neovisno o političkom mišljenju, religijskoj pripadnosti i ostalim kategorijama'. Studentica se na svom profilu na Facebooku radovala 'zbog najbolje reklame za moju stranku NPD'. Slične akcije su se dogodile još u Treiru (Marxovu rodnom gradu), Leipzigu, Koelnu i još nekoliko gradova.

Studenti su također podijeljeni oko takvih akcija, a čuju se i glasovi s ljevice koji upozoravaju da su se upravo tako ponašali nacisti. Sveučilište u Bielfeldu, primjerice, promovira antifašizam na drugačiji način – brucošima su podijeljene razglednice i bedževi na kojima piše 'Uni ohne Nazis' (Sveučilište bez nacista). Njihov Institut za istraživanje konflikata predlaže da se protiv neonacista na fakultetima bori edukacijom, napominjući da se 'ekstremističke studente ne može samo tako izbaciti van'. Stoga je organiziran susret studenata s obiteljima žrtava njemačke neonacističke terorističke ćelije NSU, koja je ubila deset ljudi proteklih godina. Sveučilište u izjavi za medije kaže da se 'objašnjavanje opasnosti nacizma ne može prepustiti samo antifa aktivistima'.