NAKON TRI KARANTENE

Jesu li Britanci na putu iskorjenjivanja korone? Evo što kažu brojke

11.08.2021 u 21:48

Bionic
Reading

Broj mrtvih od koronavirusa u Velikoj Britaniji jučer je bio najveći od ožujka, no to su još uvijek manje brojke nego na vrhuncu drugog vala u studenome prošle godine.

Ministar zdravstva Sajid Javid nedavno je šokirao uznemirujućim upozorenjem da bi se Britanci mogli suočiti s do 100.000 dnevnih slučajeva u ljeto.

No, trenutna situacija izgleda mnogo obećavajuća od toga jer su trenutne dnevne infekcije samo četvrtina te brojke, piše Mirror.

Je li se Velika Britanija konačno oslobodila virusa koji je milijune u cijeloj Engleskoj bacio u tri nacionalna karantene od ožujka prošle godine? Prema podacima Ureda za nacionalnu statistiku (ONS), ukupno 404 smrtna slučaja registrirana u tjednu koji je završio 30. srpnja spominju Covid-19 na potvrdi o smrti. To je 24 posto više u odnosu na prethodni tjedan i najveći je broj otkako je u tjednu do 26. ožujka zabilježeno 719 smrtnih slučajeva.

Unatoč porastu broja, oni su i dalje znatno niži od dnevnih 1.820 zabilježenih 20. siječnja, na vrhuncu drugog vala. To je također mnogo niže od 1.224 smrtnih slučajeva zabilježenih 21. travnja prošle godine, najsmrtonosnijeg dana u Velikoj Britaniji tijekom prvog vala covida.

Popuštanje mjera u Britanij: Gužve u noćnim klubovima Izvor: Profimedia / Autor: Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

Broj slučajeva koronavirusa također se povećao za 14 posto u tjednu, a u ponedjeljak je prijavljen 25.161 dnevni slučaj, no u utorak je blago pao na 23.510.

No opet je to mnogo niže od 68.053 zabilježenih 9. siječnja, samo dva dana nakon što je premijer Boris Johnson zemlju 'smjestio' u treću nacionalnu karantenu.

To je također pad u odnosu na 33.470 slučajeva zabilježenih u studenom, kada su slobode Britanaca u Engleskoj ponovno ograničene.

Nakon privremenog pada broja dnevnih slučajeva u travnju i svibnju ove godine, u Velikoj Britaniji je počelo ponovno oživljavanje Covida uzrokovanog varijantom Delta, koji se znatno brže prenosi.

To je uzrokovalo četverotjedno odgađanje četvrtog vladinog koraka u okončanju karantene, takozvanog Dana slobode, koji se dogodio 19. srpnja umjesto 21. lipnja.

Kako je lockdown završen, a većina ograničenja društvenih kontakata ukinuta, broj je nastavio rasti, sve do nedavnog dnevnog vrhunca od 54.674 slučaja.

  • +3
Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Najnovije brojke odražavaju utjecaj trećeg vala covida-19, koji je u Velikoj Britaniji započeo u svibnju i doveo do naglog povećanja broja novih slučajeva koronavirusa, kao i manjeg porasta broja bolničkih pacijenata.

Međutim, broj novih slučajeva pao je posljednjih tjedana, no to se tek treba odraziti u podacima o smrtnim slučajevima, zbog vremenskog razdoblja od trenutka kada je netko obolio od covida-19, ozbiljno se razbolio, a zatim umro. Iako je to obećavajući znak da nas virus napokon može napustiti, infekcije su sada smanjene gotovo za polovicu u odnosu na one zabilježene sredinom srpnja.

Vodeći stručnjak za bolesti, međutim, upozorio je da bismo u budućnosti moglo imati još jedno zaključavanje.

Profesor epidemiologije zaraznih bolesti Mark Woolhouse pozvao je vladu da zadrži mogućnost budućih ograničenja.

U intervjuu za Times Radio, znanstvenik sa Sveučilišta u Edinburghu rekao je:

'Za ljude poput mene, koji pokušavaju savjetovati vladu o tome kako postupiti i koliko brzo otključati, ta je odlučnost da se nikada ne vratite unatrag zapravo beskorisna. To neizbježno čini savjete opreznijim. Jer ako ne možemo unatrag, vrlo smo oprezni u vezi otključavanja. Ono što mislim da nam treba, jer imamo posla s novim virusom s još uvijek neizvjesnim potencijalom, a ne znamo koliko će se ova stvar razviti u budućnosti, jest ostaviti otvorena vrata za reagiranje na bilo koji način u budućnosti. Nadam se da se nećemo morati vraćati unatrag, barem ne predaleko, ali mislim da moramo imati tu mogućnost i držati je otvorenom u slučaju hitne javnozdravstvene situacije koju nitko od nas ne predviđa u ovoj fazi', kaže Woolhouse.

U međuvremenu, zasebni izvještaji otkrili su da je vlada napravila 'planove za nepredviđene situacije' za novi lockdown u slučaju da dođe do pogoršanja situacije.