studija znanstvenika

Zaraza koronavirusom triput manja među cijepljenima

04.08.2021 u 11:03

Bionic
Reading

Potpuno cijepljene osobe u Engleskoj imale su triput manju vjerojatnost da budu pozitivne na covid-19 u odnosu na necijepljene, pokazuje britansko istraživanje objavljeno u srijedu

Riječ je o studiji znanstvenika s londonskog Imperial Collegea provedenoj na 98.233 testa na koronavirus između 24. lipnja do 12. srpnja.

Pozitivno je ukupno bilo 0,63 posto testova (ili 1 od 158), pri čemu je udio pozitivnih kod necijepljenih iznosio 1,21 posto, a kod potpuno cijepljenih 0,4 posto.

U studiji se također ističe da rezultati pokazuju manju vjerojatnost da će cijepljeni prenijeti virus od cijepljenih jer količina virusa u njihovom organizmu manja.

Međutim, dio britanskih dužnosnika i znanstvenika pozvao je na oprez, nakon što je vlada 19. srpnja ublažila sve restriktivne mjere, uključujući ukidanje obveznog nošenja maski u određenim zatvorenim prostorima.

Dokument američke vlade koji je procurio prošli tjedan upozorava da infekcije među potpuno cijepljenim ljudima nisu tako rijetke kao što se ranije mislilo te da cijepljeni lako prenose virus.

Paul Elliott, profesor na odjelu za javno zdravstvo Imperial Collegea i direktor istraživanja, kazao je da rezultati "potvrđuju naše prethodne podatke koji pokazuju da dvostruka doza cjepiva daje dobru zaštitu protiv zaraze".

"Međutim, također možemo vidjeti da i dalje postoji rizik od infekcije, jer niti jedno cjepivo nije 100 posto učinkovito, a znamo da neki dvostruko cijepljeni ljudi i dalje mogu oboljeti od virusa", kazao je.

"Dakle, čak i uz ublažavanje ograničenja i dalje bismo trebali djelovati oprezno kako bismo se međusobno zaštitili i obuzdali stopu infekcija", dodao je.

Broj dnevnih slučajeva u Velikoj Britaniji koje registrira britansko ministarstvo zdravstva smanjio se nakon relaksacije mjera.

Trend je iznenadio stručnjake koji su predvidjeli veliki porast broja zaraženih.