uskoro istječe rok

Jeste li na biračkom popisu? Provjerite, jednostavno je. Vaš glas mogao bi biti presudan

09.12.2019 u 15:10

Bionic
Reading

U srijedu 11. prosinca istječe rok za podnošenje zahtjeva za dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača, za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju. Birači mogu provjeriti jesu li na popisu birača na Središnjem državnom portalu Ministarstva uprave

Registar birača sastoji se od evidencije birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i evidencije birača hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u RH. Podatke u Registru birača moguće je nadopuniti i provjeriti biračko mjesto za izbore, a u slučaju da je na određenoj adresi prijavljeno više osoba nego što ih je u stvarnosti, građani se pozivaju da prijave nepravilnosti na mup.hr.

>>> Tri predsjednička kandidata unutar statističke pogreške

Svi zahtjevi, navedeni u nastavku za pojedinačne slučajeve, podnose se e-mailom ili osobno u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i zagrebačkom Gradskom uredu za upravu. Zagrebački ured na adresi Trg Francuske Republike 15 utorkom radi od 8 do 18 sati, a srijedom od 8 do 16 sati, s time da je rok za predaju zahtjeva putem e-maila u srijedu do ponoći.

Status u Registru birača putem OIB-a ili MBG-a može se provjeriti ovdje (Upit u registar birača), a adresar nadležnih ureda za cijelu Hrvatsku nalazi se ovdje.

Za birače s hrvatskim prebivalištem: Kako glasati izvan mjesta prebivališta u Hrvatskoj, a kako u inozemstvu?

Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća da birač s prebivalištem u RH može ostvariti svoje biračko pravo ako se na dan izbora zatekne izvan mjesta prebivališta u Hrvatskoj ili u inozemstvu, pod sljedećim uvjetima:

  • izvan mjesta prebivališta, na biračkom mjestu u RH, ako je uredu državne uprave, neovisno o mjestu upisa u registar birača, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, podnio zahtjev za privremeni upis te mu je isti odobren
  • na biračkom mjestu u inozemstvu ako je nadležnom uredu državne uprave u RH ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u inozemstvu, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, podnio zahtjev za prethodnu registraciju te mu je ista odobrena
  • na bilo kojem biračkom mjestu u RH ili u inozemstvu ako je nadležnom uredu državne uprave, u kojem je upisan u registar birača, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora podnio odgovarajući zahtjev te mu je iznimno izdana potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda), bez navođenja mjesta boravka na dan izbora.

Za birače bez hrvatskog prebivališta: Kako glasati u Hrvatskoj, a kako u inozemstvu?

  • Birači s osobnom iskaznicom s podatkom o prebivalištu izvan RH ne moraju se aktivno registrirati, već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na području druge diplomatske misije ili konzularnog ureda u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili imaju prijavljeno prebivalište na adresi različitoj od navedene u osobnoj iskaznici s inozemnom adresom, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. Birač koji ne promijeni mjesto aktivne registracije moći će glasovati samo u mjestu u kojem je već aktivno registriran po službenoj dužnosti za državu i konzularno područje prema inozemnoj adresi navedenoj u osobnoj iskaznici
  • Birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan RH moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u RH. Zahtjev mogu podnijeti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu RH u inozemstvu ili nadležnom uredu u RH ako se na dan održavanja izbora budu nalazili u Hrvatskoj, poručuje Ministarstvo uprave.

Što ako vas nema u izvatku iz popisa birača?

Ako birač na dan izbora pristupi glasovanju na biračkom mjestu određenom prema njegovom prebivalištu, a birački odbor utvrdi da nije naveden u izvatku iz popisa birača za to biračko mjesto, predsjednik biračkog odbora neće mu dozvoliti glasovanje, već će ga uputiti u najbliži ured državne uprave, u kojem može pribaviti potvrdu za glasovanje (tzv. plava potvrda kojom birač dokazuje svoje biračko pravo na tom biračkom mjestu).

Nakon što pribavi potvrdu za glasovanje birač se može vratiti na svoje biračko mjesto, predati potvrdu za glasovanje biračkom odboru te ostvariti svoje biračko pravo, odnosno glasovati, navodi DIP.

BEZ PAPIROLOGIJE I ČEKANJA

e-Građani poput ENC-a

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju te izmjene istih zahtjeva putem sustava e-Građani.

Što ako ne možete doći na biralište?

Kad birač zbog teže bolesti, nemoći ili s obzirom na postojanje invaliditeta ne može pristupiti na biračko mjesto (jer je bolestan kod kuće, osoba s invaliditetom ili nepokretna osoba i sl.), a izrazi želju glasovati, obavijestit će o tome nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije dana održavanja izbora ili birački odbor do 12 sati na dan održavanja izbora, upućuje DIP.

birokratski rukavac

Nakić se ispričao, ali...

Državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić ispričao se u petak zbog objave da 'Umrle osobe više neće moći glasovati', koja je dan ranije objavljena na mrežnim stranicama Ministarstva, tumačeći kako je prenesena stara vijest, iz 2014., dakle iz mandata SDP-ove vlade.

'Ministarstvo je već sinoć objavilo ispriku, jer je došlo do pogreške, prenesena je stara vijest iz 2014.', rekao je Nekić u Hrvatskom saboru, odgovarajući time SDP-ovu Gordanu Marasu koji je otvorio pitanje te objave. 

Tri dana kasnije, u ponedjeljak, objava da 'Umrle osobe više neće moći glasovati' i dalje se pod tim naslovom nalazi na mrežnim stranicama Ministarstva uprave, uz naglašenu obavijest: DATUM OBJAVE: 31.10.2014.