PANIČNI STRAH OD SVINJSKE GRIPE

Jedina afganistanska svinja puštena iz karantene

10.07.2009 u 18:28

Bionic
Reading

Jedina poznata svinja u Afganistanu puštena je iz karantene, gdje je provela dva mjeseca pošto je uprava Zoološkog vrta u toj muslimanskoj zemlji odabrala takvu opciju kako bi spriječila širenje panike od svinjske gripe

Tu svinju je Afganistanu s još nekoliko životinja darovala Kina 2002., a u sklopu napora za obnovu jedinog zoološkog vrta u toj zemlji, gotovo potpuno uništenog u građanskom ratu od 1992-1996.

Ravnatelj Zoo-a objasnio je da je karantena za svinju bila privremen logičan korak, jer većina ljudi ne zna mnogo o svinjskoj gripi pa bi pri pogledu na tu životinju mogli paničariti strahujući od zaraze.

Aziz Gul Sakib u međuvremenu je tražio informacije iz drugih zooloških vrtova i svijetu i kada je dobio potvrde da virus ne potječe od same svinje, uprava je odlučila svinju pustiti na slobodu. Međutim, nesretna svinja i dalje plaši posjetitelje koji bježe čim je ugledaju.

Kada je Zoo svoju svinju stavio u karantenu u toj zemlji još nije bilo oboljelih od gripe izazvane virusom H1N1, no u petak je ministarstvo zdravstva izvijestilo o 14 novih slučajeva u američkoj vojnoj bazi u Bagramu na sjeveru.

Islam zabranjuje konzumaciju svinjetine, pa tako ni u muslimanskom Afganistanu ne postoje uzgajališta te domaće životinje, no nije moguće vidjeti ni divlje svinje. Jedina afganistanska svinja stoga se sprijateljila s kozom i družila s jelenima, objasnio je ravnatelj.

Kabulski Zoo u vrlo je lošem stanju i malo životinja koje žive u bijednim uvjetima. U građanskom ratu od 90-ih godina, u kojem je poginulo više od 80.000 civila, a uništen je i glavni grad, Zoo je bio na prvoj crti bojišnice.