brojke otkrivaju

Je li Zadar doista grad slučaj? Zavirili smo u policijsku statistiku, iznenadit ćete se tko je najgori

16.10.2019 u 17:00

Bionic
Reading

Je li Zadar grad slučaj? Pitanje je to koje su mnogi postavili nakon što je javnost ostala sablažnjena slučajem silovanja 15-godišnjakinje iz okolice tog grada, a sudac je osumnjičene, sedmoricu mladića, pustio da se brane sa slobode. Još su svježa sjećanja na slučaj Daruvarac, ali i na također grupno silovanje iz 2013. No što kažu policijske statistike? Odskače li Policijska uprava zadarska od drugih?

Najrelevantniji pokazatelj je usporedba broja kaznenih djela po glavi stanovnika u pojedinim policijskim upravama koje korespondiraju županijama jer što je na području pojedine policijske uprave više stanovnika, logično, više je kaznenih djela.

U godišnjem statističkom pregledu Ministarstva unutarnjih poslova za 2018. broj počinjenih kaznenih djela u Policijskoj upravi zadarskoj bio je 1987 na sto tisuća stanovnika, a procijenjeno je da ih na području Zadarske županije živi ukupno 167 tisuća.

Dokument: "Statistički pregled MUP-a za 2018."

Ova brojka Zadar ne stavlja na vrh, ali je na neslavnom drugom mjestu.

Na vrhu neslavne ljestvice je Istarska županija s 2009 kaznenih djela na sto tisuća stanovnika. Zadar je drugi, a na trećem mjestu po broju kaznenih djela je PU šibensko-kninska.

Prema toj statistici, najmanje kaznenih djela dogodilo se na području PU krapinsko-zagorske – tek 644 kaznena djela na sto tisuća stanovnika, dok se na području najveće policijske uprave, one koja obuhvaća glavni grad, dogodilo 1340 kaznenih djela na sto tisuća stanovnika.

Županijski sud u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Što se tiče efikasnosti policije kada je u pitanju pronalaženje počinitelja, i tu se PU zadarska ne može pohvaliti rezultatima, no zadarski su policajci opet efikasniji u privođenju počinitelja pravdi nego neke druge njihove kolege.

Od 3337 kaznenih djela u 2018., riješili su njih ukupno 1867 ili 55,9 posto. Od zadarske policije neučinkovitije su još samo tri policijske uprave. U PU istarskoj razriješenost je slabija i iznosi 52,4 posto, u Međimurju je razriješeno 52 posto kaznenih djela, a u PU zagrebačkoj 53,8 posto.

S obzirom na to da je fokus na kaznenim djelima protiv spolne slobode, a tu spadaju silovanje, bludne radnje, podvođenje, spolno uznemiravanje i slično, na području PU zadarske u 2018. takvih je kaznenih djela bilo 28, što je ogroman rast u odnosu na 2017., kada ih je bilo 13.

Utješno je to što je u gotovo svim slučajevima pronađen počinitelj.

U PU istarskoj u 2018. zabilježili su pak 44 kaznena djela protiv spolnosti. U 2017. zabilježeno je 41 takvo kazneno djelo, a u 2016. čak 118.