slučaj iz zadra

Glasnogovornik suda u Zadru za dramu oko puštanja višestrukih silovatelja krivi 'bombastične naslove u medijima'

14.10.2019 u 12:00

Bionic
Reading

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru objasnio je zašto su osumnjičeni za sustavno silovanje 15-godišnjakinje pušteni da se brane sa slobode, tj. zašto im sudac nije odredio pritvor

'U petak su privedena petorica mlađih punoljetnika. Sudac istrage ih je ispitao i pustio jer je zaključio da nema opasnosti od ponavljanja djela. Mjerama opreza je zamijenio pritvor da ne bi utjecali na svjedoke. Zabranjeno im je približavanje žrtvi i komuniciranje s njom', kazao je glasnogovornik suda Hrvoje Visković.

Nije, kaže, nužno da se odredi pritvor, bez obzira na to što žrtva još nije ispitana.

Na pitanje što je s ostalom dvojicom, koji su maloljetni, kazao je da oni nisu ispitani ni privedeni.

Ne zna je li već stigla žalba Županijskog državnog odvjetništva. Kaže da su medijski napisi nekada previše bombastični.

Kaznena djela za koja se terete osumnjičeni su silovanje maloljetne osobe, ostalo su bludne radnje. Ne može komentirati je li sudac napravio grešku jer je tu odluku potvrdilo sudsko vijeće.

Kazao je da u spisu nema snimki zločina kojima su osumnjičenici ucjenjivali žrtvu.

Priopćenje sa suda

Visković je medijima poslao i službeno priopćenje vezano za ovaj slučaj.

Naglašava da je čitav postupak tajan jer je žrtva maloljetna. Kaže da je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog ponavljanja djela sudac istrage odbio jer je na temelju svih okolnosti i činjenica zaključio kako takva opasnost ne postoji budući da nitko od prijavljenih do sada nije osuđivan ni za kakvu vrstu kažnjivog ponašanja.

Što se tiče zahtjeva za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, što uključuje i žrtvu, sudac je na temelju svih činjenica i dokaza koje je imao na raspolaganju zaključio kako opasnost od utjecaja na žrtvu postoji, ali da se ta svrha istražnog zatvora može ostvariti mjerama opreza.

'Naime, podaci koji se nalaze u spisu, a koji govore o kontaktima žrtve i osumnjičenika nakon događaja koje je prijavila, ne odgovaraju medijskim napisima i dosadašnjim izvještavanjima o ovom događaju', stoji u priopćenju.

'Jednostrano i tendeciozno prepričavanje kaznene prijave do koje su mediji došli neovlašteno iz izvora izvan Županijskog suda u Zadru ima za cilj narušavanje povjerenja u Županijski sud i oblikovanje javnog mnijenja prije provođenja kaznenog postupka', poručio je u priopćenju glasnogovornik suda Hrvoje Visković.

Podsjetimo, zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihova mjesta.

Mladići je nisu 'samo' silovali, nego su silovanja snimali mobitelom i tim je snimljenim filmovima godinu dana ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, uz prijetnje da će poslati filmove njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na to, piše Zadarski.hr.

Kako bi je uvjerili u svoje namjere, 15-godišnjakinju, a kasnije i kao 16-godišnjakinju, pretukao je u nekoliko navrata njezin bivši dečko, ujedno jedan od silovatelja.

Za teška kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice policija je prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka. Petorica su iz istog mjesta, a dvojica žive u susjedstvu.