rastući izazovi

Japanski premijer u SAD-u: Apsolutno je ključno jedinstvo Zapada oko Kine

13.01.2023 u 23:00

Bionic
Reading

Japan, Sjedinjene Države i Europa moraju imati jedinstven pristup prema Kini, rekao je japanski premijer Fumio Kishida u petak u Washingtonu, tijekom posjeta koji ima za cilj jačanje savezništva Japana i SAD-a nasuprot sve većim izazovima iz Kine

Kishida je u govoru na Školi naprednih međunarodnih studija Sveučilišta Johns Hopkins rekao da je Kina glavni izazov i za Japan i za SAD.

"Apsolutno je ključno da Japan, Sjedinjene Države i Europa budu jedinstveni u upravljanju svojim odnosima s Kinom", rekao je.

Kishida se ranije u Bijeloj kući sastao s predsjednikom Joem Bidenom koji je rekao da je SAD i dalje snažno predan savezništvu s Japanom i pohvalio "povijesne" obrambene reforme koje je Tokio najavio prošli mjesec.

SAD i Japan ponovili su u petak važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i upozorili da Rusija ne smije koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Dvije nacije spomenule su i "provokacije" Sjeverne Koreje u zajedničkoj izjavi koju je objavila Bijela kuća.

"Snažno se protivimo bilo kakvim jednostranim pokušajima mijenjanja statusa quo silom ili prisilom, bilo gdje u svijetu", navodi se u izjavi.