'DISKRIMINACIJa'

'Osveta' zbog testiranja na covid: Kina prestala izdavati kratkoročne vize Južnoj Koreji i Japanu

10.01.2023 u 16:45

Bionic
Reading

Kina je u utorak prestala izdavati kratkoročne vize Južnoj Koreji i Japanu, nakon što je najavila da će se osvetiti državama koje zahtijevaju testiranje na covid-19 za putnike u dolasku iz Kine

Kina je odustala od obavezne karantene za dolaske te je od nedjelje ponovno dopustila putovanje u Hong Kong, uklonivši time posljednje ograničenje koje je nameta u provedbi režima 'nultog covida', a koji je naglo odbacila početkom prosinca nakon povijesnih prosvjeda protiv tih mjera.

Virus se sad neometano širi među 1,4 milijarde kineskih stanovnika, što izaziva zabrinutost međunarodne zajednice koja je počela zahtijevati testiranje putnika pri dolasku iz te zemlje. Peking je to prozvao 'diskriminacijom' i najavio 'recipročne mjere'.

U prvoj takvoj mjeri kinesko veleposlanstvo u Južnoj Koreji suspendiralo je izdavanje kratkoročnih viza za južnokorejske putnike. Svoju će politiku prema putovanju iz obližnje zemlje uvjetovati ukidanjem 'diskriminatornih restrikcija ulaska', objavilo je kinesko veleposlanstvo.

Sličan potez nešto kasnije u utorak najavilo je i kinesko veleposlanstvo u Japanu objavom da su diplomatske misije i konzulati od utorka suspendirali izdavanje viza i bez najave kad bi to mogli opet činiti. Iako virus slobodno kola najmnogoljudnijom svjetskom državom, Kina je prestala objavljivati dnevne popise zaraženih.

  • +41
Izvor: Profimedia / Autor: Vernon Yuen/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Otkako je zauzela posve novi smjer u politici suzbijanja covida, koja je do tada bila najrestriktivnija na svijetu, Kina izvještava o pet ili manje smrtnih slučajeva dnevno, što su brojevi koje osporava Svjetska zdravstvena organizacija. Brojke kineskih vlasti nisu u skladu ni s tvrdnjama pogrebnika o povećanom prometu. 

Neke su vlade izrazile zabrinutost oko transparentnosti kineskih podataka budući da međunarodni stručnjaci predviđaju najmanje milijun smrtnih slučajeva u Kini ove godine.  Međunarodna zajednica zabrinuta je i da bi to moglo dovesti do novih mutacija virusa.