ZAKLJUČAK POVJERENSTVA

Japanska vlada i Tepco pridonijeli katastrofi u Fukushimi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.07.2012 12:17
  • Objavljeno 23.07.2012 u 12:07
Fukushima

Fukushima

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Japanska vlada i elektroenergetska tvrtka Tepco zanemarile su opasnost u vezi s nuklearnom energijom, što je pridonijelo katastrofi u centrali Fukushimi Daiichi u ožujku 2011., ističe se u završnom izvješću istražnog povjerenstva o nuklearnoj nesreći

'Glavni problem leži u činjenici da elektroenergetske tvrtke, među kojima i Tepco, i vlada nisu bile svjesne opasnosti, jer su vjerovale u mit o nuklearnoj sigurnosti, po kojemu se u našoj zemlji ne može dogoditi ozbiljna nesreća', piše u izvješću istražnog povjerenstva koje je imenovala japanska vlada.

Izvješće, u čijoj su izradi sudjelovai inženjeri, znanstvenici i pravnici, ima 450 stranica i sastavljeno je nakon razgovora sa 772 osobe povezane s nuklearkom, obavljenih prije ili nakon same nesreće, među kojima i s premijerom Naotom Kanom tijekom nesreće.

Kao i u prethodnom izvješću koje je naručio parlament, a objavljeno je početkom srpnja, u tekstu objavljenom u ponedjeljak prilično oštro se kritizira regulatornu agenciju i tvrtku Tokyo Electric Power (Tepco), koja upravlja centralom Fukushimom Daiichi, na sjeveroistoku zemlje.

Ne samo da vlasti i Tepco nisu poduzeli odgovarajuće korake kako bi spriječili nesreću koja se dogodila nakon potresa magnitude devet stupnjeva i cunamija koji je potopio postrojenja, već je, po tom izvješću, u njihovu ponašanju tijekom katastrofe bilo propusta.

U izvješću se upozorava i na 'određeni broj internih problema u Tepcu, poput lošeg upravljanja kriznim stanjima, organizacijskog ustroja neprilagođenog izvanrednim situacijama i nedovoljne osposobljenosti osoblja za teže nesreće'.

Usto se optužuje Tepco da je otezao s 'utvrđivanjem uzroka nesreće' zbog čega japanska nuklearna industrija nije izvukla nužnu pouku iz katastrofe.

Izvješće je kritično i prema odlukama premijera Naota Kana i njegovih suradnika u operativnom vođenju katastrofe.

'Treba reći da je svojim izravnim potezima učinio više štete nego koristi, jer su oni bili takvi da su mogli pridonijeti zbrci, spriječiti donošenje važnih odluka i potaknuti donošenje krivih prosudba', ističu autori izvješća.

Nesreća u Fukushimi najteža je nuklearna nesreća u svijetu nakon Černobila 1986., koja je uzrokovala veliko ispuštanje radioaktivnih čestica u zrak, vodu i tlo u okolici centrale, 220 kilometara sjeveroistočno od Tokija. Stotinjak tisuća ljudi moralo je napustiti domove zbog opasnosti po zdravlje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!