BESPOMOĆNA VLADA

Japan priznao krivnju za nuklearnu katastrofu

30.03.2011 u 11:42

Bionic
Reading

Japan je priopćio u srijedu da će poboljšati svoje sigurnosne standarde za nuklearke i prvi put priznao da njegovi standardi nisu bili dovoljni kada je tsunami oštetio jedno od nuklearnih postrojenja, što je prouzročilo najgoru svjetsku nuklearnu katastrofu od Černobila 1986.

Ministarstvo trgovine, zaduženo za nadgledanje nuklearne sigurnosti, priopćilo je da će biti sastavljena sveobuhvatna pravila za operatore nuklearki u svjetlu ove nesreće u nuklearki u Fukushimi.

U katastrofalnom potresu koji je 11. ožujka pogodio sjeveroistok Japana, a nakon kojega je uslijedio 24 metara visoki tsunami, smrtno je stradalo i nestalo više od 28.000 ljudi. Zabilježena su i ogromna oštećenja na rashladnim uređajima reaktora nuklearke Fukushima Daiichi.

Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi izgrađena je prije 40 godina na obali Pacifika, u području podložnom potresima. Od Tokija, u kojemu živi 35 milijuna stanovnika udaljena je 250 km. Upozorenje od opasnosti od ekološke katastrofe i zagađenja prehrambenih namirnica osobito je istaknuto u ponedjeljak pošto je ustanovljena prisutnost plutonija na pet lokacija u tlu oko Fukushime.

Otkriće plutonija u tlu oko nuklearke izazvalo je veliku zabrinutost, pa je humanitarna kriza prouzročena potresom i tsunamijem pala je u drugi plan.

Japanska vlada je priznala da okončanje krize nije na vidiku, a porast razine radioaktivnog joda u moru potkrijepio je dokaze o istjecanju radioaktivnosti iz reaktora.

Nova očitanja pokazala su da je razina radioaktivnog joda u moru 3,355 puta veća od dozvoljene, priopćila je državna agencija za nuklearnu sigurnost, ali je umanjila važnost utjecaja te radiokativnosti izjavivši da su ljudi napustili to područje, a da je ribolov zaustavljen.

"Nismo u situaciji da možemo reći da ćemo to staviti pod kontrolu u određenom roku", rekao je visoki dužnosnik Yukio Edano.

Nuklearni operator Tokyo Electric Power (TEPCO) izjavio je da će trebati "prilično dugo vremena" da se stabiliziraju pregrijani reaktori.