O IZBORIMA U SAD-U

Janša: Suvišna je histerija onih koji su umjesto u Washington odlazili u Moskvu

08.11.2020 u 16:44

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša u nedjelju je objavio da su Sjedinjene Države strateški partner Slovenije te da se izborom Joea Bidena ništa neće promijeniti. "Sjedinjene Države su naš strateški partner, sve vlade koje sam ja vodio gradile su sa SAD-om tijesne i prijateljske odnose", naveo je Janša na Twitteru.

"Sjedinjene Države su naš strateški partner, sve vlade koje sam ja vodio gradile su sa SAD-om tijesne i prijateljske odnose", naveo je Janša na Twitteru.

"Gradili smo tijesne prijateljske odnose sa SAD-om bez obzira na to iz koje je stranke bio američki predsjednik, a tako će biti i ubuduće. Zato je histerija onih koji su do sada umjesto u Washington odlazili u Moskvu posve suvišna", naveo je Janša u tvitu.

Istaknuo je da njegovu čestitku dosadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu koju je uputio u srijedu licemjerno kritiziraju slovenski oporbeni čelnici iz unutarnjopolitičkih razloga.

Prije toga Janša je u nekoliko tvitova ovaj tjedan izrazio uvjerenost da je Trump na izborima pobijedio, a u subotu se složio s onima koji osporavaju Bidenovu pobjedu te je napisao da su je proglasili mediji, a ne neko službeno tijelo, te da će se pravi rezultat znati tek nakon završetka sudskih postupaka.

Neki u Sloveniji smatraju da bi činjenica da je Janša jedan od vrlo rijetkih europskih državnika koji je tijekom američkih izbora izražavao otvorene simpatije za Trumpa, pa mu čak i "čestitao" na pobjedi dok su se još prebrojavali glasački listići, moglo oslabiti buduće odnose sa SAD-om kad Biden preuzme dužnost.

  • +65
Američki predsjednički izbori Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Oporbena ljevica navela je da se Janša diskreditirao u međunarodnoj javnosti, pa je upitno ima li kompetencije voditi Vijeće EU-a kad Slovenija u drugoj polovici 2021. preuzme predsjedanje Europskom unijom.

Profesor amerikanistike na ljubljanskom Fakultetu političkih znanosti Bogomir Ferfila izjavio je u nedjelju za Slovenski radio da ozbiljnih negativnih posljedica na odnose Ljubljane sa SAD-om neće biti.

SAD vode pragmatičnu politiku, kazao je Ferfila, dodavši da u američkoj politici i diplomaciji važnu ulogu igra novac i da je od pojedinih izjava važnije to da se kupuje američka roba, primjerice za vojsku, što je Janša spreman učiniti jer je planirao modernizaciju vojske i kupnju više stotina milijuna eura vrijedne vojne opreme.

No, slovenski radio prenio je i izjave pojedinih slovenskih diplomata da je Janšinim tvitovima na temu američkih izbora već napravljena diplomatska šteta jer su "prekršena pravila" koja vrijede na tom području, pa i kad je riječ o poziciji Slovenije među europskim saveznicima u Europskoj uniji.