dan nakon drugih čelnika

Orban ipak čestitao Bidenu: Želim vam dobro zdravlje i nastavak uspjeha u ispunjavanju dužnosti

08.11.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je u nedjelju novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi, javila je agencija MTI, dan nakon što je to učinio veliki broj svjetskih čelnika

"Dopustite da vam čestitam na uspješnoj predsjedničkoj kampanji. Želim vam dobro zdravlje i nastavak uspjeha u ispunjavanju vaših dužnosti", kaže se u Orbanovoj čestitki. Orban je podupirao dosadašnjeg predsjednika Donalda Trump u novoj utrci za Bijelu kuću.

Američki Nacionalni javni radio (NPR) zabilježio je ranije dvije europske reakcije - dok je većina europskih čelnika čestitala Bidenu to nije učinio i Janez Janša, premijer zemlje u kojoj je rođena Trumpova supruga Melanija, kao ni Orban. Umjesto toga Janša je u svojoj reakciji na Twitteru napao medije porukom da su oni, a ne neko službeno tijelo objavili pobjednika dodajući da su uloženi prigovori na prebrojavanje glasova o kojima se sudovi još nisu izjasnili.

NPR navodi da je protuimigrantski konzervativac Janša, populist Trumpova stila, podržao Trumpa prije izbora i veselio se kad je Trump preuranjeno proglasio svoju pobjedu. 

Još jedan Trumpov saveznik mađarski premijer Viktor Orban u subotu također nije čestitao Bidenu, pisao je NPR. Origo, provladin medij koji je pod kontrolom Orbanovih saveznika, opremio je vijesti iz SAD-a naslovom "Kaos u Americi". Lokalni mediji su zamijetili i da je Orban jedini lider središnje Europe koji nije u subotu čestitao Bidenu.