sukob interesa?

Jandroković traži da Povjerenstvo što prije odluči hoće li pokrenuti postupak protiv njega

18.06.2024 u 15:54

Bionic
Reading

Gordan Jandroković našao se pred problemom jer je na utakmicu Hrvatske sa Španjolskom u Berlin poveo svojeg maloljetnog sina

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ranije je održao press konferenciju na tu temu, a sada je stiglo i priopćenje upućeno Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i javnosti.

Povodom današnje izjave zamjenice predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Ines Pavlačić i teksta koji je Povjerenstvo uputilo medijima, želio bih istaknuti sljedeće:

S obzirom na interes medija i javnosti, pozivam Povjerenstvo da što žurnije odluči o pokretanju postupka, te da se utvrde sve relevantne činjenice, kako bi javnost sa svime bila temeljito upoznata.

Isto tako, želim naglasiti da izjava zamjenice predsjednice Povjerenstva potvrđuje kako je posljednja relevantna smjernica i uputa donesena za odlazak dužnosnika na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Ta smjernica i uputa odnosi se na primanje nedopuštenih darova, a ne obuhvaća uputu vezanu uz konkretnu situaciju i korištenje službenog zrakoplova.

Nakon toga, Povjerenstvo nije donosilo nove smjernice i upute ni uoči, ni tijekom, ni nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru 2022. godine, kao ni prije Europskog nogometnog prvenstva 2024. godine u Njemačkoj, što znači da nije bilo primjedbi na ponašanje državnih dužnosnika.

Sukladno tome, kao što sam naglasio na današnjoj konferenciji za medije, postupio sam po pravilima i relevantnoj praksi koja je vrijedila i na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru 2022. godine, na koje Povjerenstvo nije imalo primjedbi niti je dalo nove smjernice vezane za postupanje dužnosnika.

Budući da je moje, kao i postupanje drugih najviših državnih dužnosnika u Katru, bilo u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa i relevantnom praksom, što Povjerenstvo nije demantiralo, jednako tako sam postupio i tijekom ovog putovanja u Njemačku.

Na kraju, ističem kako ću Povjerenstvu dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i hotelski račun za svog sina, za koji su neki mediji pokazali interes.