razgovor za talijanski medij

Jandroković: Proširenje na jugoistok jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om

16.11.2018 u 15:17

Bionic
Reading

Proširenje Europske unije na jugoistok bit će jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om u prvom polugodištu 2020. godine, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u intervjuu za talijansku agenciju Nova.

Proširenje Europske unije na jugoistočnu Europu s obzirom na nove geopolitičke odnose ima stratešku važnost za stabilnost cijelog EU-a, kazao je Jandroković.

'Hrvatska potpora će se, naravno, temeljiti na vjerodostojnom, jasnom, strogom i pravednom procesu pristupanja, koji je i sama iskusila', naglasio je.

Ostale važne teme koje Hrvatska tijekom predsjedanja kani istaknuti nastavak su gospodarskog rasta i zapošljavanja, s naglaskom na mlade, osnaživanje unutarnje i vanjske sigurnosti EU-a, energetska i prometna povezanost, rekao je.

Poručio je i da će Hrvatska vrlo brzo ispuniti sve kriterije za pristupanje šengenskom području te da očekuje da će politička odluka na razini EU-a o tome biti donesena do početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

Odgovarajući na pitanje o situaciji u BiH, Jandroković je kazao da je Hrvatska zabrinuta činjenicom da su hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabrali Bošnjaci, dok je golema većina Hrvata glasovala za drugog kandidata.

'Izmjene izbornog zakona su nužne u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju. Te izmjene moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata, kao jednog od triju konstitutivnih naroda', kazao je.

'Očekujemo daleko veću senzibiliziranost EU-a i međunarodne zajednice za ovo pitanje', naglasio je predsjednik Sabora.